Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/28/2014

Tomater kan minska risken för prostatacancer

Ny forskning visar att män som äter mer än 10 portioner tomater per vecka har 18 procents lägre risk att utveckla prostatacancer.
 
Tomater kan minska risken för prostatacancer
Forskarna undersökte sambandet mellan kostvanor och prostatacancer. I studien ingick 1806 män som var mellan 50 och 69 år med prostatacancer. Deras kostvanor jämfördes med 12.005 män utan cancer.
 
Studien, som publicerats i den medicinska tidskriften Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, visar att kostkomponenterna selen, kalcium och livsmedel rika på lykopen kan ge skydd mot prostatacancer.
 
De män som hade optimalt intag av dessa kostkomponenter hade lägre risk att drabbas av prostatacancer.
 
Tomater var mest fördelaktigt. De män som åt mer än 10 portioner per vecka hade 18 procent mindre risk att drabbas av prostatacancer. Till tomater räknades även tomatjuice, krossade tomare och bönor i tomatsås.
 
Man tror att det beror på innehållet av lykopen, en antioxidant som bekämpar gifter som annars kan orsaka DNA- och cellskador.
 
Forskarna tittade även på sambandet mellan fysisk aktivitet, kost och kroppsvikt enligt rekommendationer som World Cancer Research Fund (WCRF) och American Institute for Cancer Research (AICR) ger.
 
Man fann bara att rekommendationen om vegetabilier, det vill säga högt intag av frukt, grönsaker och kostfiber, var associerad med minskad risk för prostatacancer.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel