Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/30/2014

Svart te kan minska risken för äggstockscancer

En engelsk studie visar att intag av te, citrusfrukter och juicer är förenat med en lägre risk att utveckla äggstockscancer.
 
Svart te kan minska risken för äggstockscancer
Forskarna studerade kostvanor hos 171.940 kvinnor i åldern 25-55 år under närmare 20 års tid.
 
Man såg ett samband hos kvinnor som konsumerar livsmedel som innehåller flavonoler och flavanoner och en minskad risk att utveckla äggstockscancer.
 
De som regelbundet konsumerade livsmedel och drycker som innehåller mycket flavonoler och flavanoner var mindre benägna att utveckla sjukdomen. Flavonoler finns bland annat i te, rött vin, äpplen och vindruvor medan flavanoner finns i citrusfrukter och juice.
 
- Detta är den första stora studie som undersöker om intag av olika flavonoider kan minska risken för äggstockscancer. Vi fann att kvinnor som konsumerar livsmedel med flavonoler och flavanoner hade en signifikant lägre risk att utveckla äggstockscancer, säger Professor Aedin Cassidy, vid institutionen för näringslära vid UEA: s Norwich Medical School.
 
För de som dagligen drack ett par koppar svart te minskade risken för äggstockscancer med 31 procent.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel