Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/20/2015

D-vitamin kan ge skydd mot tarmcancer

En ny studie visar att D-vitamin kan skydda vissa människor med tarmcancer genom att öka immunsystemets försvar mot tumörceller.
 
D-vitamin kan ge skydd mot tarmcancer
Forskningen visar för första gången en länk mellan D-vitamin och immunförsvarets reaktion mot cancer.
 
För att undersöka sambandet mellan D-vitamin, immunförsvaret och tarmcancer samlade forskargruppen in data från 170.000 deltagare. Man jämförde noga ett urval av 318 patienter med kolorektalcancer med 624 personer som inte hade cancer.
 
Alla 942 hade lämnat blodprov flera år innan de utvecklade cancer. Forskarna testade dessa prover för 25-hydroxyvitamin D, en substans som produceras i levern från D-vitamin.
 
De fann att patienter med höga halter av 25-hydroxyvitamin D hade en lägre risk än genomsnittsrisken för att utveckla tarmtumörer. Man tror att det beror på att D-vitamin ökar immunsystemets funktion genom att aktivera T-celler som känner igen och attackerar cancerceller.
 
- Detta är den första studien som visar tecken på effekten av D-vitamin som anticancer immunfunktion på verkliga patienter. I framtiden hoppas vi kunna förutsäga hur en patient genom att öka D-vitamin och immunförsvar kan minska risken för kolorektal cancer, säger Shuji Ogino, MD, PhD vid Dana-Farber Cancer Institute.
 
Fakta:
Här finns D-vitamin
Solen ger oss cirka 80 procent av vårt D-vitaminbehov. I mat finns D-vitamin främst i fet fisk, ägg, bregott och i vitaminberikad mjölk.
 
Läs mer om D-vitamin
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel