Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/8/2015

Vegetarisk kost minskar risken för tarmcancer

En ny studie visar att vegetarianer löper minskad risk att drabbas av tarmcancer.
 
Vegetarisk kost minskar risken för tarmcancer
I den aktuella studien kom forskarna fram till att de som åt en vegetarisk kost hade 22 procent lägre risk att drabbas av tarmcancer än de som åt traditionell kost.
 
Tidigare så har ett flertal studier antytt att en kost med mycket rött kött och charkuteriprodukter kan öka risken för tarmcancer, medan en kost med mycket frukt, grönsaker och fullkornsprodukter kan minska risken. Forskarna ville bygga vidare på dessa resultat och se hur en vegetarisk kost påverkar risken för tarmcancer.
 
Forskarna gick igenom underlag från 77.659 män och kvinnor som rekryterats till en studie under åren 2002-2007, Adventist Health Study 2.
 
Deltagare fick fylla i kostdagbok och medicinsk status vid studiens början. Därefter samkördes register mot toppcancerregister och en uppföljning avseende medicinska hälsan gjordes.
 
Deltagarna följdes under 7,3 år och man fann att de som åt en vegetarisk kost hade 22 procent lägre risk för tarmcancer. Risken för tjocktarmscancer minskade med 19 procent och för ändtarmscancer med 29 procent, jämfört med deltagare som inte åt vegetarisk kost.
 
När man tittade närmare på olika typer av vegetarianer såg man följande pescovegetarianer (äter fisk och skaldjur) hade 49 procent lägre risk för tarmcancer, lakto-ovo vegetarianer hade 18 procent lägre risk, veganer hade en 16 procent minskad risk och semi-vegetarianer (äter fisk, skaldjur och kyckling samt kött ibland) hade 8 procent mindre risk att utveckla sjukdomen.
 
Forskarna menar att deras fynd överensstämmer med tidigare studier som funnit ett samband mellan rött kött och charkuteriprodukter med ökad risk för tarmcancer.
 
 
Källa Loma linda University
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel