Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/2/2015

Mindre läsk ger minskad risk för diabetes typ 2

Genom att byta ut ett dagligt intag av en läsk mot vatten, osötat kaffe eller te så kan du minska risken för diabetes typ 2 med upp till 25 procent.
 
Mindre läsk ger minskad risk för diabetes typ 2
Om du däremot börjar dricka söta drycker så ökar risken för diabetes typ 2.
 
I den aktuella studien fann man att för varje ökning med fem procent av en persons totala energiintag av läsk eller andra söta drycker ökade risken för att utveckla typ 2-diabetes med 18 procent.
 
Den aktuella forskningen bygger på data från mer än 25.000 brittiska män och kvinnor i åldern 40-79 år. Deltagarna rapporterade allt de åt och drack under sju dagar i följd. Forskarna var särskilt intresserade av typ av livsmedel, mängd och frekvens. Deltagarna följdes under elva år.
 
I en analys fann man att risken för diabetes typ 2 ökade med 22 procent för varje extra portion läsk, sötad mjölk och även lightversion av dessa som intogs per dag. Däremot fanns inget sådant samband mellan intag av fruktjuice och sötat te eller kaffe.
 
Det positiva enligt forskarna är att studien visar att minskad konsumtion av läsk och söta mjölkdrycker kan minska risken för diabetes. Det ger konkreta förslag på hur man genom att byta dryck kan förebygga diabetes.
 
 
Källa: Diabetologia
 
 
Fakta:
Tidigare studier har visat att läsk förknippas med följande risker
 
• De som dricker minst 1-2 burkar söta drycker per dag har 26 procents större risk att utveckla typ 2-diabetes än personer som sällan dricker sådana drycker.
 
• En studie som följde 40.000 män under två decennier fann att de som i genomsnitt drack en burk söt dryck per dag hade 20 procent högre risk att få en hjärtattack eller dö av en hjärtattack än män som sällan konsumerade söta drycker. En liknande studie fann samma samband för kvinnor.
 
• En burk läsk per dag ökar risken för gikt med 75 procent visar en 22 år lång studie på 80.000 kvinnor. En liknande studie på män visade även den en förhöjd risk.
 
 • Den stora studien "Nurses Health Study" följde mer än 90.000 kvinnor under åtta år. Där såg man att de som intog minst en portion läsk eller saft löpte dubbelt så stor risk att ha utveckla typ 2-diabetes jämfört med de som sällan intog dessa drycker. Man såg också ett samband mellan att dricka 2 läsk per dag och 40 procent ökad risk för hjärtinfarkt eller död i hjärtsjukdom.
   
 • En annan studie "Framingham Heart Study" visade 25 procents större risk att utveckla problem med blodsockerregleringen och nästan 50 procent ökad risk att utveckla metabolt syndrom för dom som drack minst en läsk per dag.
   
  Källa: Harvard school of public health
 •  
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel