Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/2/2016

Matbyte minskade risken för tarmcancer

I en liten studie så fick amerikaner byta mat med afrikaner. Redan efter två veckor såg man stora skillnader i tarmmiljön hos deltagarna.
 
Matbyte minskade risken för tarmcancer
Deltagarna var mellan 50 och 65 år och dietbytet skedde mellan 20 afroamerikaner och 20 personer som bor på landsbygden i Sydafrika.
 
De afrikanska deltagarna är vana att äta mat med låg fetthalt och mycket fibrer. Nu fick de i stället äta typisk amerikansk mat som hamburgare och pommes frites.
 
Den andra gruppen fick mer sund, afrikansk mat som innehåller mycket baljväxter och bönor.
 
Afroamerikaner får tjocktarmscancer mycket oftare än afrikaner på landsbygden i Sydafrika. En fettrik kost med lite fibrer tycks öka risken för tjocktarmscancer. Därför ville forskarna se vad som hände när amerikaner och afrikaner ändrade matvanor under två veckor.
 
Man såg att de som åt typisk amerikansk mat hade mycket sämre maghälsa, medan de som åt afrikanskt hade en hälsosammare tarmmiljö. Man kom fram till att särskilt magbakteriemiljön och risken för cancer hade förändrats. Grupperna hade helt enkelt bytt cancerrisk.
 
Enligt forskarna är nyckeln är att titta på hur snabbt magen kan ändras. Studien är liten men visar att det troligen aldrig är försent att ändra sina vanor och att man kan påverka sin risk för tjocktarmscancer.
 
Utöver en fiberrik diet med mindre fett så kan även motion minska risken. Tidigare studier visar att människor som motionerar regelbundet löper mindre risk att dö av cancer i tjocktarmen.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel