Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/23/2015
Uppdaterad: 10/24/2015

Medelhavskost minskar risken för livmodercancer

Kvinnor som äter Medelhavskost kan minska sin risk för livmodercancer med mer än hälften. Det visar en ny italiensk studie.
 
Medelhavskost minskar risken för livmodercancer
De italienska forskarna undersökte kostintaget för mer än 5.000 italienska kvinnor. Man ville undersöka sambandet mellan Medelhavskost och risken att utveckla livmodercancer.
 
Forskarna delade in Medelhavskosten i nio olika komponenter och mätte hur nära kvinnorna följde dieten.
 
Man kom fram till att de kvinnor som åt 7-9 komponenter regelbundet sänkte sin risk för livmodercancer med 57 procent.
 
De kvinnor som höll sig till sex komponenter minskade risken med 46 procent och de som åt fem komponenter minskade risken med 34 procent. För de kvinnor som åt färre än fem komponenter såg man ingen koppling till minskad risk för livmodercancer.
 
 
Fakta:
Medelhavskostens nyttiga komponenter
Ät massor av grönsaker, frukt, nötter, baljväxter, spannmål och potatis, fisk, enkelomättade fetter.
 
Minimera intaget av kött, mejeriprodukter och alkohol.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel