Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/26/2015

Rött kött ger troligen cancer

Idag går WHO ut med en varning för rött kött och charkuteriprodukter. Man har kommit fram till att de troligen är cancerframkallande.
 
Rött kött ger troligen cancer

Fotograf: sund.nu

En arbetsgrupp inom WHO har utvärderat och granskat den samlade vetenskapliga litteraturen och klassificerar idag rött kött som troligen cancerframkallande för människor.
 
Man har funnit att rött kött främst orsakar tjocktarmscancer, men även cancer i bukspottkörtel och prostata. Man fann även att bearbetat kött orsakar cancer i tjocktarmen.
 
Experterna konstaterade att för varje 50 gram av bearbetat kött som intas dagligen så ökar risken för tarmcancer med 18 procent.
 
- För en enskild person är risken att utveckla tjocktarmscancer på grund av sin konsumtion av bearbetat kött fortfarande liten. Men denna risk ökar med mängden kött som konsumeras. Mot bakgrund av det stora antalet människor som konsumerar bearbetat kött är den globala påverkan på cancerförekomsten av betydelse för folkhälsan, säger Dr Kurt Straif, chef vid IARC, som står bakom studien.
 
Forskarna har granskat mer än 800 studier och undersökt sambandet med mer än ett 20-tal typer av cancer och konsumtion av rött kött eller bearbetat kött i flera länder. De mest inflytelserika bevisen kom från stora prospektiva kohortstudier som genomförts under de senaste 20 åren.
 
 
Källa IARC, en del av WHO
 
Fakta:
Vad är rött kött och bearbetat kött?
Med rött kött menas alla typer av kött från däggdjur som nötkött, kalv, fläsk, lamm, får, häst och get.
 
Med bearbetat kött menas kött som bearbetats genom till exempel saltning, härdning, jäsning, rökning eller andra processer som använts för att förbättra smak eller hållbarhet. Exempel på livsmedel är korv, skinka, bacon, leverpastej, blodpudding och köttbaserade såser.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
10/26/2015 5:19:18 PM - apmannen
kött ger cancer
Bra att de nu slagit fast att kött ger cancer. Jag är köttfri till 70 procent och det räcker för mig.
 
10/26/2015 2:49:56 PM - Anja
Rött kött cancer
Jag med. Såg att ni har många recept som ser goda ut. Ska prova att bli vego
 
10/26/2015 2:48:37 PM - Lasse
Korv kött och cancer
Nu ska jag bli vegetarian
 
Kommentera denna artikel