Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/23/2016

Kostfiber i tonåren kan rädda brösten

Kvinnor som äter en fiberrik kost med mycket frukt och grönsaker under ungdomen har betydligt lägre bröstcancerrisk än de som äter mindre kostfibrer som unga.
 
Kostfiber i tonåren kan rädda brösten
Forskare vid Harvard Chan School of Public Health har gått igenom data för 90,534 kvinnor som deltagit i Nurses Health Study II, en stor undersökning av flera faktorer som påverkar kvinnors hälsa.
 
Kvinnorna var i åldrarna 27-44 och fyllde i enkäter om sitt matintag vid start och efter fyra år samt vad de åt under gymnasietiden.
 
Forskarna analyserade kvinnornas fiberintag och justerade för en rad andra faktorer som kan påverka risken för bröstcancer som till exempel ras, familjehistoria av bröstcancer, body mass index, förändringar i vikt, menstruationshistoria och alkohol.
 
Forskarna kom fram till att risken för bröstcancer var 12-19 procent lägre för de som åt mer kostfiber i unga år jämfört med dom som inte gjorde det. Ju mer de åt desto lägre risk. Man såg att för varje ytterligare 10 gram fiber de åt så sjönk risken med 13 procent. Flest fördelar fann man från kostfiber från grönsaker, bär och frukt.
 
Forskarna tror att genom att äta mer fiberrika livsmedel så minskas höga östrogennivåer i blodet. Dessa är starkt kopplade till bröstcancerutvecklingen.
 
- Från många andra studier vet vi att bröstvävnad särskilt påverkas av cancerframkallande ämnen och cancerhämmare under uppväxtåren, säger Walter Willett, professor i epidemiologi och näringslära och huvudansvarig för studien.
 
- Vi har nu bevis för att vad vi matar våra barn med under denna period i livet också är en viktig faktor i framtiden cancerrisk.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel