Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/27/2016

Socker hittar farliga tumörer

Vanligt socker kan i framtiden bli det kontrastmedel som används när en tumör undersöks med magnetkamera. Sockret visar hur pass elakartad tumören är.
 
Socker hittar farliga tumörer
En tumörs ämnesomsättning går att undersöka genom att spruta in en liten mängd socker och sedan mäta hur mycket socker som tumören konsumerar. Ju mer socker tumören konsumerar desto farligare är den.
 
Linda Knutsson, universitetslektor vid Lunds universitet, arbetar tillsammans med ett team från Johns Hopkins University i USA som tagit fram en ny bildteknik för magnetkamera.
 
Samarbetet har lett till att den nya bildtekniken kombineras med att naturligt socker kan ersätta metall i kontrastmedel.
 
Det är första gången någon använder icke-syntetiska kontrastmedel för magnetkameraundersökningar och resultaten är lovande. Upptaget av socker är högre i tumören jämfört med i frisk vävnad enligt en undersökning som Linda Knutsson och Johns Hopkins-teamet gjort i USA på tre personer med hjärntumörer och fyra friska.
 
Inom kort påbörjas en större studie på patienter i Lund.
 
– Metallbaserade kontrastmedel kostar mer än sockerbaserade. Så det här kan leda till att sjukvårdskostnaderna går ner, säger Linda Knutsson.
 
Nackdelen är att sockerbaserat kontrastmedel inte går att använda på diabetespatienter.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel