Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/30/2016

Kan prediabetes vändas med fettbyte?

En engelsk studie visar att vissa personer i riskzonen för diabetes typ 2 kan sakta ner utvecklingen genom att byta mättat fett mot fleromättat fett.
 
Kan prediabetes vändas med fettbyte
Prediabetes är ett tillstånd där blodsockernivåerna är högre än normalt men inte tillräckligt höga för att klassificeras som typ 2-diabetes.
 
Tillståndet beror antingen på att levern producerar för mycket glukos eller att musklerna inte kan ta upp glukos ordentligt.
 
I den aktuella studien vid Kings College i London har man för första gången valt att studera effekterna av olika fetter i kosten hos personer med prediabetes. Hittills har viktminskning rekommenderats som det mest effektiva sättet att stoppa utvecklingen av diabetes typ 2 hos personer med prediabetes.
 
I den aktuella studien ingick personer med ett brett spektrum av glukosnivåer friska, vältränade, feta, prediabetes och typ 2-diabetes. Man studerade deras glukosnivåer och fettsyror i blodet och utvärderade deras kostintag.
 
De kom fram till att för personer där glukosupptaget i musklerna försämrats så kunde ett byte från mättat till fleromättat fett bromsa utvecklingen av diabetes typ 2. Man tror att detta beror på fleromättade fetter främjar glukosupptaget av insulinreceptorer i musklerna.
 
För personer vars lever producerar för mycket glukos kunde man se att ett minskat intag av mättat fett var kopplad till långsammare utveckling av typ 2-diabetes. Däremot såg man ingen effekt av ett byte till fleromättat fett.
 
 
Fakta:
Här finns fleromättat fett:
Fleromättat fett finns i till exempel vegetabiliska oljor, avokado, fet fisk, nötter och frön.
 
Läs mer:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel