Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/9/2016

Magfett ökar risken för cancer

Nya studier visar att fett i och runt magen ökar risken inte bara för hjärt- och kärlsjukdom utan också för cancer.
 
Magfett ökar risken för cancer
Man kom fram till att risken att få cancer ökar i tarm, mage och matstrupe vid bukfetma.
 
Forskare från Norge och Sverige har gått igenom data från flera stora populationsstudier med mer än 193.000 norrmän. De följde deltagarna fram till slutet av 2010 och jämförde risken för olika cancerformer hos deltagare med och utan metabolt syndrom.
 
Metabolt syndrom är vanligt och innebär att personen har ett stort midjemått, högt blodtryck, ohälsosamt kolesterol och högt blodsocker. Forskarna kunde konstatera att personer med metabola syndromet har 26 procent ökad risk för tarmcancer.
 
Det skiljde sig åt mellan män och kvinnor. Män hade ökad risk för cancer i övre tjocktarmen, medan kvinnor med metaboliskt syndrom hade 52 procent högre risk för cancer i ändtarmen. Man kom fram till att enskilda faktorer som stort midjemått, högt blodtryck och höga nivåer av fett i blodet ökade risken för tarmcancer.
 
I studien framkom även att män med metabola syndromet ökade risken för magcancer med 45 procent. Hos kvinnor visade ett stort midjemått, högt blodtryck och höga blodsockernivåer en ökad risk för sjukdomen.
 
Forskarna tror att en ökad risk för magcancer kan bero på metabola syndromet och riskfaktorer som kronisk inflammation. Andra mekanismer kan vara problem med gastrointestinal funktion, minskad insulinkänslighet och förändringar i den hormonella miljön.
 
Källa: NTNU
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel