Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/10/2017

Växtbaserad kost bra mot diabetes typ 2

Forskning visar att risken att drabbas av diabetes typ 2 är mindre om vi äter mer vegetariskt.
 
Växtbaserad kost är bra mot kroniska sjukdomar fastslår forskning vid Harvard TH Chan School of Public Health.
 
I studien följde forskarna mer än 200.000 amerikanska män och kvinnor under mer än 20 år. De fick regelbundet fylla i enkäter kring deras kost, livsstil, medicinsk historia och nya sjukdomsdiagnoser. Forskarna gick igenom och utvärderade deltagarnas kostvanor med hjälp av att dela in kosten utifrån om det var vegetabilisk eller animalisk kost.
 
Resultatet visar att risken för diabetes typ 2 är 20 procent lägre för de som äter mycket växtbaserad kost och lite animaliska livsmedel. Risken sjönk till 34 procent om man dessutom valde en hälsosam växtbaserad kost.
 
Forskarna såg att det även fanns en riskgrupp bland de som åt växtbaserad kost. De som drack mycket sockerhaltiga drycker och åt raffinerad mat som pommes frites och raffinerade spannmål hade istället en ökad risk för diabetes typ 2. Deras risk att få sjukdomen ökade med 16 procent.
 
Forskarnas råd är välja mer obearbetade livsmedel från växtriket. En sådan diet ger mer fibrer, antioxidanter, omättade fettsyror och mikronäringsämnen. Dessutom bidrar kosten till en friskare tarmflora menar forskarna.
 
En hälsosam växtbaserad kost:
- Bär
- Frukt
- Grönsaker
- Nötter
- Linser
- Bönor
- Ärtor
- Fullkorn
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel