Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/18/2016

Nordisk kost ger bättre hälsa

En svensk studie visar att både munhälsa och diabetes typ 2 förbättras efter några veckor med nordisk kost.
 
Nordisk kost ger bättre hälsa
I den aktuella studien fick tio försökspersoner med typ 2-diabetes en specialkomponerad kost under två veckor.
 
– Vi har redan sett hur deltagare i studien kunnat sänka sina insulindoser säger Viktoria Olsson, lektor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad.
 
Diabetes är ett stort hälsoproblem och ungefär 400 000 människor i Sverige är drabbade. Eftersom diabetiker med pendlande blodsockervärden är infektionskänsliga är det vanligt att de får blödningar i tandköttet.
 
– Mina forskarkollegor brukar säga att munnen är kroppens spegel. Några deltagare var fundersamma över maten i början men har nu blivit inspirerade, och vi har redan sett hur deltagare i studien kunnat sänka sina insulindoser. Flera upplever en positiv förändring i hälsan på denna korta tid, säger Viktoria Olsson.
 
Genom att äta långsamma kolhydrater kan blodsockret komma i bättre balans.
 
Deltagarna har fått en kost baserad på traditionellt nordiska råvaror, som grönsaker, bär, fullkorn, fet fisk, magert kött och rapsolja. Maten har de sedan fått hemtransporterad i små lådor färdiga att värmas och sättas på bordet.
 
Planen är att pilotstudien ska leda till en storskalig studie under 2017 och i förlängningen förebygga och behandla ett stort antal kroniska inflammationstillstånd genom kosten.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel