Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/3/2017

Särskilda fettsyror skyddar mot diabetes typ 1

En diet med kortkedjiga fettsyror kan skydda mot diabetes typ 1 visar en ny studie.
 
Särskilda fettsyror skyddar mot diabetes typ 1
Autoimmun diabetes typ 1 uppstår när immunceller, så kallade autoreaktiva T-celler, angriper och förstör dom celler som producerar insulin. Insulin är det hormon som reglerar våra blodsockernivåer.
 
I en aktuell studie har forskare studerat stärkelse som passerar osmält till tjocktarmen. Där bryts de ned av tarmbakterierna. I denna process skapas de kortkedjiga fettsyrorna acetat och butyrat, som i kombination har visat sig ge skydd mot typ 1-diabetes.
 
- Den västerländska kosten påverkar vår tarmflora och produktionen av dessa kortkedjiga fettsyror. I vår forskning såg vi att när man äter en kost som uppmuntrar de tarmbakterier som producerar höga nivåer av acetat eller butyrat så förbättras integriteten i tarmslemhinnan, vilket minskar proinflammatoriska faktorer och främjar immuntolerans, säger forskaren Dr Eliana Mariño.
 
- Vi såg att det här hade en enorm inverkan på utvecklingen av typ 1-diabetes, fortsätter hon.
 
I studien användes så kallad resistent stärkelse i kosten. Resistent stärkelse finns i grönsaker, frukt, bär och fiberrik mat som bönor, quinoa, potatis och fullkornsprodukter.
 
Forskarna vill nu gå vidare och studera resultaten i en klinisk studie. Man vill även undersöka dietens effekt på fetma och inflammatoriska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes, astma, födoämnesallergier och inflammatorisk tarmsjukdom.
 
 
Källa: Monash University
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel