Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/20/2017

Mat som minskar risken för prostatacancer

Naturliga föreningar som finns i mat kan hindra och minska risken för prostatacancer visar ny forskning.
 
Mat som minskar risken för prostatacancer
Forskarna har identifierar flera naturliga föreningar som kan hämma tillväxten av prostatacancer, en av de vanligaste cancerformerna bland västerländska män.
 
- Efter att ha granskat ett naturligt sammansatt bibliotek, utvecklade vi en opartisk blick på kombinationer av näringsämnen som har en bättre effekt på prostatacancer än befintliga läkemedel. Skönheten i denna studie är att vi kunde hämma tumörtillväxt hos möss utan toxicitet, säger bitr professor Stefano Tiziani, vid Institutionen för näringsvetenskap och Dell Pediatric Research Institute UT Austin.
 
Under det senaste decenniet har en del cancerforskning framhävt de potentiella terapier som finns i växter, inklusive kemikalier som finns i livsmedel som gurkmeja, äppelskal och grönt te. Dessa föreningar minimerar en av riskfaktorerna för cancer - nämligen inflammation i kroppen. Människor som har kronisk inflammation på grund av kronisk infektion, autoimmun sjukdom eller tillstånd som fetma har högre cancerrisk på grund av skador på normala celler.
 
I den aktuella studien lät man först testa 142 naturliga föreningar på mus och mänskliga cellinjer för att se vilken inhiberad celltillväxt i prostatacancer när de förekom ensamma eller i kombination med ett annat näringsämne.
 
De mest lovande aktiva ingredienserna visade sig vara:
* Ursolic syra, en vaxaktig naturlig kemikalie som finns i äppelskal och rosmarin
* Curcumin, den ljusgula växtföreningen i gurkmeja
* Resveratrol, en naturlig förening som är vanliga i röda druvor eller bär.
 
- Dessa näringsämnen har potentiella egenskaper mot cancer och är lättillgängliga, säger Tiziani. Vi behöver bara öka koncentrationen till högre nivåer än det som finns i en sund kost för en effekt på prostatacancerceller.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
6/26/2017 3:43:29 PM - Mertz Laakso
Pomi-T-studien
Läs om polyfenolers inverkan på cancer. Pomi-T-study nature.com/pcan/journal/v17/n2/full/pcan20146a.html
 
Kommentera denna artikel