Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/20/2007
Uppdaterad: 10/31/2007

Gener bakom bröstcancer förvånar

Nyupptäckta genetiska markörer kan identifiera kvinnor som löper hög risk att drabbas av bröstcancer.
 
Fem nya genvarianter, så kallade markörer, som hänger samman med ökad risk för bröstcancer har hittats av forskare vid Karolinska Institutet i ett stort internationellt samarbete. Det rapporterar tidskriften Forskning & Framsteg. Forskarna har undersökt arvsmassa från 42 000 friska och bröstcancersjuka kvinnor.
 
- Till vår stora häpnad fann vi genetiska markörer som inte alls har att göra med östrogen eller något annat som vi trott påverkar bröstcancer, säger Per Hall, professor vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik.
 
En av de nya markörerna styr bildningen av den bindväv som bygger upp bröstet. Tre andra markörer är helt nya för cancerforskningen, och deras funktion är ännu okänd.
 
Den femte markören ligger i ett område på arvsmassan där det inte ens finns några gener. Området är dock intressant eftersom det har kända kopplingar till prostatacancer. En sannolik förklaring är att markören styr regleringen av en cancergen på annan plats i arvsmassan.
 
- Jag tror att vi inom sju år kommer att ha hittat ett batteri med femtio till hundra markörer, säger Per Hall till Forskning & Framsteg. Med hjälp av dem skulle det gå att fånga upp de kvinnor som löper störst risk att drabbas av bröstcancer och ge dem förebyggande behandling.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
7/9/2011 9:25:49 AM - EZvSKiepgwmIyJkg
OMYcWWtMTzb
Never seen a bteetr post! ICOCBW
 
7/7/2011 6:16:01 AM - PGNPBoFygX
ohaepLgnrSjlmwnKCYv
What a joy to find soemnoe else who thinks this way.
 
Kommentera denna artikel