Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/26/2007
Uppdaterad: 10/31/2007

Läkemedel före operation botar fler patienter med tarmcancer

Behandling med Avastin, ett läkemedel som stryper näringstillförseln till tumören, ger goda möjligheter att framgångsrikt operera patienter med spridd tarmcancer. Det visar en internationell studie, som redovisas vid den europeiska cancerkongressen ECCO i Barcelona.
 
I studien ingick närmare 2 000 patienter med spridd tarmcancer. Patienterna hade metastaser som bedömdes vara omöjliga att operera. De fick Avastin, en antikropp som hämmar bildandet av nya blodkärl och svälter ut tumörer, plus cytostatika som behandling för sin sjukdom.
 
Efter behandlingen bedömde läkarna att 215 patienter (11,5 procent) var lämpade för kirurgisk behandling. Hos 170 av patienterna (79 procent) lyckades kirurgerna operera bort all tumörvävnad, vilket är den enda möjligheten till bot för denna patientgrupp.
 
Bäst var resultatet för de patienter som hade metastaser endast i levern. Hos 81 av 102 opererade patienter kunde metastaserna helt tas bort. Studien med dessa positiva resultat kallas First BEAT och är en internationell fas IV-studie.
 
Avastin har tidigare visat den största överlevnadsvinsten som någonsin har rapporterats i en randomiserad studie vid spridd tjock- och ändtarmscancer.
 
Pressmeddelande Roche AB
 
Fakta:
Tarmcancer
Tarmcancer är den cancerform som skördar flest liv i Sverige efter lungcancer. Närmare 5 600 svenskar drabbas varje år, och 2 600 personer avlider. Femårsöverlevnaden är 58 procent för kvinnor och 56 procent för män.
 
 
Avastin
Avastin är en antikropp, som hämmar blodkärlens nybildning och stryper näringstillförseln till tumören. Tillväxten av tumören bromsas och den blir också mer mottaglig för cytostatika.
 
Avastin är godkänt som förstahandsval vid spridd tjock- och ändtarmscancer i kombination med cytostatika. Läkemedelsverket skriver att Avastin är ”ett värdefullt tillskott eftersom överlevnadsvinsten är den största som rapporterats i en randomiserad studie vid kolorektalcancer”.
 
Avastin är också godkänt för behandling av spridd lungcancer i kombination med cytostatika och vid spridd bröstcancer i kombination med cytostatika. Det innebär att läkemedlet nu är godkänt för tre av de fyra vanligaste cancersjukdomarna. Över 200 000 patienter har hittills behandlats med Avastin.
 
Avastin prövas även vid andra cancersjukdomar, bland annat njurcellscancer och äggstockscancer.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel