Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/28/2008

Koffein höjer blodsockernivån för typ 2 diabetiker

En ny studie visar ett samband mellan koffein och förhöjda blodsockervärden för typ 2 diabetiker. Blodsockret steg med åtta procent hos koffeingruppen jämfört med placebogruppen.
 
Koffein höjer blodsockernivån för typ 2 diabetiker
Studien gick till så att tio diabetiker fick koffeintabletter motsvarande fyra koppar kaffe per dag. En kontrollgrupp fick placebotabletter istället för koffeintabletter. Alla i testgruppen fick samma näringsdryck till frukost men sedan fick de äta vad de ville till lunch och middag. Medelåldern för deltagarna var 63 år.
 
Man använde ny teknik för blodsockermätningarna under testet. En liten glukosmätare sattes på magen och registrerade testpersonernas blodsocker under 72 timmar.
 
Efter utvärdering av testresultaten framkom det att koffein stör blodsockeromsättningen på ett sätt som kan vara skadligt för diabetikerna. Höjningen av blodsockret steg under testet i genomsnitt med åtta procent.
 
James Lane, forskare vid Duke University, North Carolina, som lett studien säger: "Kaffe är en så socialt förekommande dryck att vi glömmer att den innehåller en väldigt kraftig drog - koffein.
 
"Våra studier visar att ett sätt att sänka sina blodsockervärden är att helt enkelt sluta dricka kaffe, eller andra koffeinhaltiga drycker.
 
"Det kanske inte kommer bli lätt, men det kostar inget och det finns inga biverkningar."
 
Studien publiceras i februarinumret av "Diabetes Care".
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
6/7/2010 11:26:45 AM - jasså
tvärtom
man har gjort massor av liknande studier alla dessa studier visar tvärt om att kaffe skyddar kroppen mot högt blodsocker. Senast skrev man om det i läkartidningen i en stor artikelserie ca april 2010.
 
Kommentera denna artikel