Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/29/2008
Uppdaterad: 4/30/2008

Sveriges män har låg kunskap om vanligaste cancerformen – prostatacancer

Sju av tio män i Sverige upplever att de har låg kunskap om prostatacancer, Sveriges vanligaste cancerform. Det visar en färsk undersökning gjord av Cancerfonden.
 
Cancerfonden driver för andra året i rad Mustaschkampen med syfte att informera om sjukdomen och samla in pengar till forskningen.
 
– Ett kunskapshål gör att människor skapar sin egen bild av sjukdomen något vi ofta ser leder till onödig rädsla. Det är därför oerhört viktigt att kunskapen ökar om Sveriges vanligaste cancerform och att männen lär sig symtomen. Vi tycker att det är allvarligt att männen själva upplever sin kunskap om prostatacancer som låg, säger Ursula Tengelin, generalsekreterare på Cancerfonden.
 
De vanligaste symtomen är svag stråle, behov av att kissa ofta och diffus smärta i ryggen.
 
Undersökningen visar även att hälften av männen inte kan nämna något sätt att diagnostisera prostatacancer och att sex av tio inte känner till PSA-test, vilket är den vanligaste metoden för att påvisa misstanke om prostatacancer.
 
År 2006 fick nära 9 300 män i Sverige diagnosen.
 
− Vår erfarenhet är att män inte gärna talar om prostatacancer. Att starta en insamling och odla en virtuell mustasch är ett nytt sätt att lyfta en allvarlig fråga som rör männen och deras närstående. Genom Mustaschkampen hoppas vi kunna öka medvetenheten och kunskapen om sjukdomen och dessutom samla in pengar till forskning, säger Ursula Tengelin, generalsekreterare på Cancerfonden.
 
Vill du stödja cancerfondens arbete mot prostatacancer? Klicka då på mustasch-bannern i högerspalten.
 
Fakta:
Om undersökningen
Kunskapsmätningen om prostatacancer är gjord i mars 2008 i samarbete med NMA, med hjälp av en internetenkät som besvarades av 1 000 män över 40 år.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel