Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/28/2008

Diabetes kopplas till solbrist

Exponering för solens strålar och halten av vitamin D kan spela en viktig roll för förekomsten av diabetes typ 1 hos barn och unga. Det visar en ny studie som utförts av amerikanska forskare.
 
I den nya studien som utförts av forskare i USA framgår att i folkgrupper som lever vid eller nära ekvatorn är förekomsten av diabetes typ 1 låg. Vid högre latituder, där solinstrålningen är betydligt lägre, får många fler diabetes typ 1.
 
Resultaten stödjer ytterligare hypotesen att vitamin D är viktigt för förekomsten av diabetes typ 1. I våras presenterades en metaanalys i British Journal of Medicine som tyder på att tillskott av D-vitamin i kosten till spädbarn minskar risken att drabbas av diabetes typ 1 längre fram i livet med minst 30 procent.
 
— Detta är oss veterligt den första studien där högre serumnivåer av vitamin D kan kopplas till färre antal fall av diabetes, globalt, kommenterar professor Cedric F Garland, vid UCSD School of Medicine och en av forskarna bakom studien.
 
Enligt Garland tyder forskningen på att typ 1-diabetes skulle kunna förebyggas genom att ge barn tillskott av vitamin D3 (1000 IU/dag till barn över ett år, 400 IU/dag under ett år) och 5 till 10 minuters solsken mitt på dagen, när vädret tillåter.
 
Studien är publicerad i tidskriften Diabetologia.
 
Källa: chemicalnet
 
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/26/2012 7:49:50 PM - YQthGjZhVovzkR
sEvxoUpFsQGFumirzl
Times are cahignng for the better if I can get this online!
 
5/26/2011 8:58:21 AM - mqJtKtAXcpEWqnbyEYQ
qJsPEeAlKvBEnYzSMHJ
Thanks for sahrnig. What a pleasure to read!
 
Kommentera denna artikel