Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/13/2008

Att gå ner i vikt efter diabetesdiagnos ger positiv effekt på hälsan

Det lönar sig att gå ner i vikt efter en diabetes typ 2-diagnos. Det gör att man behåller bättre kontroll över blodtryck och blodsocker även om man senare går upp i vikt igen.
 
Att gå ner i vikt efter diabetesdiagnos ger positiv effekt på hälsan
Den kliniska studien följde mer än 2500 vuxna med typ 2 diabetes under fyra år. De som gick ner i vikt inom 18 månader efter sin diagnos hade dubbelt så bra chanser att uppnå sitt blodtrycks- och blodsockermål jämfört med de som inte gick ner i vikt. Att uppnå stabilt blodtryck och blodsocker kan förebygga diabetesrelated hjärtsjukdom, blindhet, nerv-och njurskador, och för tidig död.
 
- Personer som gått ner i vikt efter sin diabetes typ 2-diagnos har bättre kontroll över sitt blodtryck och blodsocker, och är mer benägna att behålla värdena även om de går upp i vikt igen, säger Dr Adrianne Feldstein, som lett studien vid Kaiser Permanente's Center for Health Research i Portland, Oregon.
 
De flesta patienter låg kvar på ungefär samma vikt under de första tre åren av studien, men en liten grupp, 314 patienter, gick ner i snitt 12 kilo i vikt. Denna grupp lyckade uppnå hälsosamma värden när det gäller blodtryck och glukos under fjärde året även om de flesta av dem hade återfått sin vikt till dess.
 
- Vi vet inte om den ursprungliga viktminskningen ökar kroppens känslighet för insulin, eller om hållbara livsstilsförändringar var orsaken till de långsiktiga medicinska fördelarna. Men vi vet att viktminskning minskar riskfaktorerna för diabetes typ 2-patienterna. Riskfaktorerna leder ofta till hjärtsjukdom, blindhet, nerv- och njurskador, amputationer och död, säger Gregory A. Nichols, en av forskarna i studien.
 
Källa: Kaiser Permanente i Oregon och Washington
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel