Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/20/2008

Arsenik i vattnet kan ge diabetes

Ny amerikansk forskning visar att förhöjda halter av arsenik i dricksvattnet ökar risken för diabetes. Många svenskar har sina brunnar i arsenikrika områden. Kanske är gränsvärdet för arsenik i dricksvatten satt för högt?
 
Arsenik i vattnet kan ge diabetes
För mycket arsenik i dricksvattnet kan ge allvarliga hälsoproblem, bland annat typ 2-diabetes, det har forskning visat tidigare. En ny amerikansk studie visar nu att även lägre halter arsenik kan orsaka just diabetes.
 
Arsenik i urinen
Det är urinprover från 788 vuxna amerikaner som visat att även lägre halter av arsenik verkar öka risken för att få typ-2 diabetes. Forskarna studerade just halterna av den farliga formen av arsenik som man får i sig via dricksvatten. De personer i studien som hade typ-2 diabetes uppvisade betydligt högre halter av arsenik i sin urin. De hade i genomsnitt 26 procent högre arsenikhalter i sina urinprover än de friska deltagarna.
 
När forskarna hade tagit hänsyn till kända riskfaktorer för sjukdomen, bland annat ålder, rökning och övervikt, visade resultaten att risken för diabetes var 3,6 gånger så stor bland dem med högst arsenikvärden jämfört med dem med lägst.
 
Gränsvärde
Gränsvärdet som satts upp av WHO och som gäller bland annat i Sverige är 10 mikrogram per liter vatten. Gränsvärdet är satt först och främst med tanke på risken att utveckla cancer. Men arsenik kan öka risken för den kroniska sjukdomen diabetes typ 2, och det redan vid halter som bara ligger blygsamt över gränsvärdet.
 
På flera håll i Västerbotten och Västernorrland är halterna av halvmetallen arsenik naturligt höga i berggrund och jordlager. Detsamma gäller i trakterna av Södertälje, Enköping och Smedjebacken. Bergborrade och även grävda privata brunnar på arsenikrika platser kan innehålla mer arsenik än vad gränsvärdet anger.
 
Källor: Svenska Dagbladet och Sveriges Radio
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel