Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/1/2008
Uppdaterad: 10/2/2008

C-vitamin tillskott kan minska effekten av cancermediciner

Ny forskning visar att C-vitamintillskott kan minska effekterna av cancermediciner. Amerikanska forskare såg att effekten av läkemedlen minskade med 30-70 procent i samband med c-vitamintillskott.
 
C-vitamin tillskott kan minska effekten av cancermediciner
Vissa cancerpatienter tar tillskott av C-vitamin i tron att det kan stärka deras immunförsvar och hjälpa dem bekämpa cancern.
 
Nu visar studier i laboratorium att c-vitamin får motsatt effekt.
 
Forskare vid Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i Philadelphia, USA, såg i laboratorietester att 30-70 procent färre cancerceller dödades om de hade behandlats med C-vitamin jämfört med om de inte fått tillskott.
 
Man såg också att tumörer växte snabbare hos möss som hade förbehandlats med C-vitamin, medan tumörer hos de möss som inte fått c-vitamin svarade på medicinen och slutade växa.
 
Däremot tror forskarna att C-vitamin är bra för celler i frisk vävnad, eftersom det ger skydd åt mitokondrierna, cellens kraftverk, och kanske även förlänger cellens liv.
 
Forskarna bakom studien ger rådet att cancerpatienter ska äta en hälsosam kost, som inkluderar livsmedel med höga halter av vitamin C, men kanske utesluta tillskott av vitamin C eftersom studien visat på negativa effekter.
 
 
Ytterligare information »
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel