Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/18/2009

Lite kanel bra vid diabetes typ 2

Kanel kan förebygga välfärdssjukdomar som typ-2 diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Det har Joanna Hlebowics, vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö, kommit fram till i ett vetenskapligt arbete som publicerats i American Journal of Nutrition.
 
- I den nya studien har vi visat att olika doser, ett och tre gram kanel av den vanligaste sorten tillsatt i risgrynsgröt sänker insulinhalten hos friska försökspersoner, berättar hon.
 
Orsaken till typ 2 diabetes är en nedsatt känslighet för kroppseget insulin i muskler, lever och fettvävnad. Kanel ökar effekten av det kroppsegna insulinet.
 
Forskarna i Malmö vet att om man ökar kroppens känslighet för insulin medför detta en bättre reglering av blodsockernivån. Detta i sin tur minskar risken att drabbas av välfärdssjukdomar.
 
Joanna Hlebowicz undersökte förra våren olika maträtters förmåga att ge ett stabilt blodsocker. Redan då kunde hon konstatera att kanel som krydda i maten är bra.
 
Tidigare vetenskapliga studier har visat att sex gram kanel kan sänka blodsockerhalten, men kanel är inte ofarligt då det innehåller ämnet kumarin. Kumarin kan skada levern i högre doser och sex gram räknas som en hög dos.
 
Den nya studien visar att tre gram kanel sänker insulinhalten i blodet. Det kan ha betydelse för den som har typ 2-diabetes, som kanske med hjälp av kanel kan minska sin medicinering.
 
- En typ 2-diabetiker skulle kunna göra det. Men inte en typ 1-diabetiker, säger Joanna Hlebowicz.
 
Källa: Universitetssjukhuset MAS, Sveriges radio
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel