Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/17/2009

Vart tionde västsvenskt barn är överviktigt

Drygt ett av tio barn i Västsverige är överviktigt, men bara ett av femtio barn är så överviktigt att det anses ha fetma. Det visar en ny kartläggning från Sahlgrenska akademin som är en del i ett omfattande europeiskt forskningsprojekt om livsstilsrelaterad ohälsa bland barn.
 
Vart tionde västsvenskt barn är överviktigt
Kartläggningen är gjord bland 1800 barn mellan två och nio år i de tre västsvenska kommunerna Alingsås, Mölndal och Partille. Elva procent av barnen visade sig vara överviktiga och endast två procent feta.
 
– Våra resultat tyder på att fetma är förhållandevis ovanligt bland svenska barn jämfört med andra europeiska länder, men de europeiska siffrorna är inte helt färdiganalyserade, säger Gabriele Eiben, forskare i epidemiologi vid Sahlgrenska akademin.
 
Bara hälften av de västsvenska barnen äter färska grönsaker varje dag, och mindre än vart fjärde barn äter dagligen kokta grönsaker. Knappt tre av fyra barn äter en frukt om dagen.
 
Små barn mellan två och fyra år konsumerar lika mycket kakor, bullar och godis som barn som är fem år äldre.
 
– Men något som är positivt för de svenska barnen är att de inte tittar på TV medan de äter i samma utsträckning som jämnåriga i andra delar av Europa, säger Lauren Lissner, professor i epidemiologi vid Sahlgrenska akademin.
 
Totalt ingår cirka 15 000 barn i åtta europeiska länder i det stora forskningsprojektet Idefics. Forskningsprojektet ska ge en vetenskaplig grund för europeiska riktlinjer för förebyggande interventioner och rekommendationer när det gäller kost, fysisk aktivitet, beteendefrågor och etiska förhållanden.
 
– Kartläggningen är bara det första steget i forskningsprojektet. Nu fortsätter vi genomföra och utvärdera hälsofrämjande och förebyggande insatser mot övervikt hos barn. För detta har vi ett välfungerande samarbete med Västra Götalandsregionen och de olika berörda kommunerna, säger Staffan Mårild, överläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.
 
I projektet, som samordnas av universitetet i Bremen, ingår epidemiologer, genetiker, läkare, beteendeforskare, biokemister och samhällsvetare från åtta olika EU-länder. Förutom Sverige och Tyskland ingår också Belgien, Cypern, Estland, Italien, Spanien och Ungern.
 
Källa: Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel