Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/3/2009

Aktiva barn löper mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Skolbarn som fick träna varje dag i stället för två gånger i veckan i skolan minskade både sin vikt och risken att få hjärt-kärlsjukdom i framtiden.
 
Aktiva barn löper mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar
Den tyska studien pågår sedan fyra år och omfattar 188 elvaåringar från tre skolor i Leipzig. Barnen delades slumpmässigt in i en aktiv grupp där de dagligen deltar i ett aktivt träningsprogram eller till en kontrollgrupp som fortsätter med de vanliga idrottslektionerna två gånger per vecka.
 
Det aktiva programmet införlivades i det vanliga skolschemat och innebar lärarledda lektioner där det bland annat ingick 15 minuters uthållighetsträning i någon form.
 
Efter ett år visar resultatet att de som tränat dagligen minskat andelen överviktiga barn från 13 procent till 9 procent, medan andelen överviktiga barn ökat från 11 till 13 procent i kontrollgruppen.
 
Dessutom fick dom aktiva barnen högre nivåer av det hälsosamma HDL-kolesterolet. Blodfettsnivåerna sjönk liksom det systoliska blodtrycket.
 
Forskningsledaren Claudia Walther menar att det mest överraskande resultatet hittills är att den ökade motionen i skolan så tydligt påverkade barnens kroppsvikt. I andra studier har man inte kunnat se en så tydlig effekt så tidigt, menar hon.
 
Källa: Dagens medicin
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel