Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/18/2010

Att hålla vikten efter lågkaloridieter

Enkla råd kan minska risken för viktuppgång efter lågkaloridiet. Receptet för att hålla vikten är en långsam övergång till vanlig mat. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.
 
Att hålla vikten efter lågkaloridieter
Under tolv veckor bytte drygt 260 patienter ut all vanlig mat mot lågkaloridiet i form av soppor och milkshakes.
 
Av dem hade 169 patienter en stor viktminskning, i genomsnitt 16 procent. De delades sedan upp i två kategorier för att under olika tidsperioder stegvis byta ut lågkaloridieten mot energireducerade portioner av vanlig mat.
 
En grupp fick en veckas övergångstid till vanlig mat, den andra gruppen sex veckor.
 
Efter tio månader hade patienterna med sex veckors övergångstid gått upp fyra procent i vikt från minimivikten medan patienterna med en veckas övergångstid hade gått upp åtta procent i vikt, säger Lena Gripeteg, forskare vid Sahlgrenska akademin.
 
Etablerad viktminskningsmetod
Lågkaloridieter har använts i många år inom sjukvården för att åstadkomma en snabb och säker viktminskning hos patienter med fetma.
 
Behandlingsmetoden är välstuderad men ett problem med viktminskningsmetoden är risken att gå upp i vikt när man börjar äta vanlig mat igen.
 
– Vi ville därför undersöka betydelsen av olika behandlingsråd vid övergången från lågkaloridiet till vanlig mat och utvärdera vilka som fungerar. Ett enkelt tips som verkar fungera för patienterna är en långsam övergång till vanlig mat efter viktminskning med lågkaloridiet, säger Lena Gripeteg.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
7/9/2011 3:32:11 PM - esNmTJEOALpSwdcMIx
EHElnJIUMsVWXFuPw
I wenatd to spend a minute to thank you for this.
 
7/7/2011 11:21:28 AM - QcZQAfCYs
lQYKNDnYvfzMhvTfS
Yo, that's what's up trutfhully.
 
5/25/2011 9:03:57 PM - BcBambBwoQqfrXPL
NJqIpJjtyjUsprC
It was dark when I woke. This is a ray of susinhne.
 
Kommentera denna artikel