Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/14/2010

AKUT-testet - så känner du igen en stroke

Stroke är en av våra stora folksjukdomar och den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Varje år drabbas omkring 30 000 personer i Sverige och nästan 8 000 personer dör årligen. Lär dig känna igen varningssignalerna och rädda liv.
 
AKUT-testet - så känner du igen en stroke
När det gäller att rädda en strokedrabbad är varje minut värdefull. Det är oerhört viktigt att den som får stroke snabbt kommer till sjukhus.
 
Stroke är en kärlsjukdom som ofta kommer snabbt och utan förvarning. Från att ha varit helt frisk drabbas man av kraftiga symptom inom några sekunder eller minuter. Stroke yttrar sig ofta som en plötslig känselnedsättning eller förlamning av kroppens ena sida, synrubbningar och talsvårigheter.
 
Stroke är ett mycket allvarligt tillstånd och den drabbade måste omedelbart föras till sjukhus. Tyvärr är kunskapen om att det är lika bråttom till sjukhus vid stroke som vid hjärtinfarkt inte lika spridd.
 
Ju snabbare vård, desto fler liv kan räddas och desto större är chanserna att kunna minimera skadorna i hjärnan.
 
Enligt hjärt-lungfonden är det få som känner till symtomen vid stroke. Genom att lansera ett så kallat AKUT-test, hoppas Hjärt-lungfonden att fler strokedrabbade ska uppmärksammas och få vård snabbare.
 
AKUT-testet
Misstänker du att en person nära dig har drabbats av stroke? Be personen att göra följande:
 
A - Ansikte. Be personen le och visa tänderna. Om mungipan hänger – ring 112!
K - Kroppsdel. Be personen lyfta armarna och hålla kvar i 10 sekunder. Om en arm faller – ring 112!
U - Uttal. Be personen säga en enkel mening som ”det är vackert väder i dag”. Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord – ring 112!
T - Tid. Varje minut räknas för att rädda liv. Ju fortare behandling sätts in, desto mindre blir skadorna – ring 112!
 
 
 
Fakta:
Fakta om stroke
Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken och en av våra stora folksjukdomar i Sverige. Varje år drabbas drygt 30 000 personer av stroke och nästan 8 000 dör. Det motsvarar fler än 150 avlidna i veckan.
 
Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning. Stroke utlöses av hjärt-kärlsjukdom, oftast åderförfettning. Stroke drabbar ofta ena hjärnhalvan, vilket gör att symptomen bara berör ena kroppshalvan, men på motsatt sida.
 
Symtomen är ofta plötslig känselnedsättning eller förlamning av kroppens ena sida, kraftig huvudvärk, synrubbningar och talsvårigheter. Stroke är ett allvarligt tillstånd och den som drabbas måste snabbt få sjukhusvård för att minska de skador som uppstår i hjärnan.
 
Läs mer om stroke:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel