Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/1/2003
Uppdaterad: 2/19/2007

Vem vill inte vara en bra förälder?

Det är ett enormt ansvar att bli mamma och pappa. Det är inte bara att lära sig byta blöja och förstå bebisens olika skrik utan ett livslångt åtagande med många faser att gå igenom tillsammans.
 
Vem vill inte vara en bra förälder
En hjälp på vägen kan vara att läsa sig klokare. Catarina Rolfsdotter-Jansson har gett ut en bok som heter ”Harmoniska barn, inspiration och fakta för föräldrar”. Boken innehåller det mesta man som förälder funderar över till exempel mat, sömn, stimulans, självkänsla och hur man pratar med barn om livets mening. Den är lättläst och tar även upp viktiga bitar som ”vem tar hand om mamma” och ”tid för sin partner”.
 
Du har skrivit en handbok för föräldrar. Varför det?
Jag tycker att vi glömmer barnen i vårt ökade fokus på hälsa. Men den främsta anledningen är att jag vill ge inspiration till föräldrar att våga lita på sin egen kraft och inse att vi alla kan förändra världen till det bättre på något sätt.
 
Hur skiljer sig din bok från andra inom samma genre?
Jag har inte läst så många, utan mest läst böcker om personlig utveckling. Och min bok är inte en handbok som täcker allt från blöjeksem till tandsprickning, utan en inspirationsbok att styrka sig själv med som förälder.
 
Är dina barn mer harmoniska än andras?
Alla barn går igenom utvecklingsperioder där de har det tufft, givetvis även mina. Vi har flyttat många gånger och jag tror att de perioderna hade varit svårare för dem om inte min man och jag varit överens om vad vi ville prioritera, till exempel vad det gäller arbetstid, matvanor och hantering av känsloutbrott.
 
Om du bara får ge ett enda råd till Sveriges föräldrar vad skulle det vara?
Du har kraften och möjligheterna redan, det gäller bara att inse att varje val du gör har betydelse i allt från vad du ger dina barn att äta till hur mycket tid du prioriterar för att se dem och lyssna på dem.
 
Och till sist, vilken fråga önskar du att jag ställt till dig?
Har du tips på andra bra böcker utöver de som står i din referenslista? Svar: Ja, jag har nyligen upptäckt Barbara Berger och hennes “Vägen till kraft” och “De tio mentala lagarna” (Richters förlag, finns i pocket). Vi träffades nyligen och hon har mycket inspiration att dela med sig av.
 
 
Fakta:
Namn: Catarina Rolfsdotter-Jansson.
Ålder: 40 år.
Familj: Man och tre döttrar.
Bor: Limhamn, del av Malmö.
Yrke: Frilansjournalist med hälsa som specialområde, poweryoga-instruktör och basketcoach på fritiden.
Gillar: Människor som vågar visa kärlek och uppskattning till andra, yoga, vegetarisk mat, rött vin tillsammans med mörk choklad.
Ogillar: Makthunger, arrogans, företag och människor som struntar i miljön.
Önskar: Ökad medvetenhet om att varje individ har kraft och möjlighet att förändra sitt liv och därmed i förlängningen världen till att bli en bättre plats att leva på.
 
Utdrag ur Catarinas bok ”Harmoniska barn”.
Barn måste få ha tråkigt
 
Jag har inget att göra, mamma. Det där har vi alla hört. En del barn har lättare än andra att sysselsätta sig själva. Vad gör vi vuxna i dagens Sverige när våra barn inte kan komma på nåt att hitta på? Handen på hjärtat, hur ofta åker inte TV-n, videon eller dataspelet på?
En docent jag intervjuade sa en gång att barn måste få ha tråkigt för att utvecklas. Ur ledan föds kreativiteten.
I dagens samhälle löper vi risken att inte lämna minsta lilla utrymme för leda. Alla hål täpps igen av ständiga aktiviteter eller översköljande av yttre stimulans i form av TV, video, datorer och gameboys. Vad gjorde ungarna förr när de kom hem från skolan? Innan TV kunde erbjuda barnprogram när som helst, innan det fanns videoapparater eller datorer i hemmen. Jag inbillar mig att de gick upp på sina rum och pulade. Med byggsatser, dockor, färg eller böcker. Eller gick ut och lekte.
Den naturliga påhittigheten är utrotningshotad och vi måste se till att den inte dör. För då låter vi en viktig del i våra barn dö. En del som gör det möjligt för dem att uttrycka sitt innersta väsen. Och en del som de behöver hålla intakt genom livet för att inte stelna och fastna i mediakonsumentens fälla. Utan egna initiativ och kreativitet.
Jag har sett det drabba ett helt samhälle, när jag bodde i Singapore. Det har gått så långt att man på ministernivå menar att skolorna måste uppmärksamma problemet. Landet är så prestationsinriktat, hela utbildningssystemet kläcker perfekta ja-sägare som inte har den egna drivkraften att skapa något utan bara att följa strömmen. En studie på begåvade barn har visat att de som får lägga tid på kreativ verksamhet utanför skolan får bättre betyg. Till exempel musik, konst och dans. Medan de som lägger tiden på att plugga extra med så kallad tutor klarar sig sämre.
Men hur gör man skillnad på aktivitet och aktivitet? Är det inte bra om ens unge VILL hålla på med fyra olika organiserade aktiviteter varje vecka? Varje barn är ju olika, men det finns en tendens i Sverige att en del barn blir stressade av att skjutsas mellan alltför många aktiviteter. De hinner aldrig smälta sina intryck, aldrig bearbeta dem och skapa egna slutsatser och värderingar. De har så fullt upp med att uppleva, hinna och prestera.
En läkare berättade om en sjuårig grabb som kom in med ont i ryggen. Efter många undersökningar visade det sig att han hade stressfrakturer på kotpelaren. När läkaren undrade hur hans schema såg ut fick han veta att killen tränade sex dagar i veckan, flera timmar varje dag. Flera sporter, men mest tennis. När föräldrarna fick order om att låta honom vila helt, blev de inte nöjda.
Men vad är då lagom mycket? Barnpsykologer jag intervjuat säger att man får känna efter med varje barn. Börjar de tappa lusten och orken och inte vill gå, ska man definitivt dra i handbromsen. Mer än 2-3 aktiviteter i veckan tyckte de flesta var för mycket. För en del barn räcker det mer än väl med att göra en sak efter skola eller dagis. En del kanske inte vill göra något organiserat alls.
Så vad gör man då när ens barn gnäller över att det inte har något att göra? Man kan föreslå en massa saker, som man kan göra tillsammans eller barnet kan pyssla med själv. Och förklara att alla ibland behöver bara vara, fundera, ta det lugnt och vara med sig själv.
 
 
sund erbjuder sina läsare att köpa boken till rabatterat pris 135 kronor inkl frakt inom Sverige. Normalpriset är 165 kronor. Boken beställs direkt av Catarina på mejladress rolfsdotter@telia.com.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
10/16/2007 11:16:12 AM - jag har virus på min datorden skriver allt möjligt
jag har virus på min datorden skriver allt möjligt
jag har virus på min datorden skriver allt möjligt
 
10/16/2007 11:13:51 AM - Bajsmannen
min 4åring spelar cs!
VAD
 
Kommentera denna artikel