Skribent: Kristina Nordqvist
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/1/2003

Tjocka barn lever farligt

Överviktsepidemin sprider sig allt lägre i åldrarna. Snabbmat, godis och läsk i kombination med för lite motion utgör snarare regel än undantag för många barn idag. Därför gäller det att agera innan det är för sent.
 
Efter sex års ålder kan övervikt leda till följdsjukdomar som diabetes, astma och hjärt-kärlsjukdomar. Forskningsstudier visar att förkalkade blodkärl och fettinlagringar har observerats redan hos små barn. Detta är i sin tur en varningssignal för åderförkalkning som kan föregå hjärtinfarkt eller propp i hjärnan. Dessutom har studier visat att överviktiga sjuåringar ofta behåller sin övervikt i tonåren och i vuxen ålder.
 
Överviktsbehandling för barn bör därför sättas in i ett tidigt skede, redan vid 6-7 års ålder. Att vänja sig vid bra mat- och motionsvanor får också bättre effekt ju tidigare det sätts i system.
 
Viktiga Gruppen
Överviktiga barn som älskar gympa. Det kan verka motsägelsefullt men i Uppsala finns ett projekt som har gjort detta möjligt. Viktiga gruppen är ett samarbetsprojekt mellan barnsjukhusets dietistavdelning på Akademiska sjukhuset i Uppsala, primärvården i Uppsala och idrottsföreningen Uppsala Flickorna.
 
En gång i veckan träffas ett tiotal barn och får lära sig mer om hälsa samtidigt som de träffar nya kompisar.
– I Viktiga Gruppen får överviktiga barn inte bara information om bra mat- och motionsvanor. De får också möjlighet att träffa andra barn i samma situation, säger Christine Åberg, dietist på Akademiska sjukhusets barnsjukhus.
Hon poängterar också hur viktigt det är att även barnens föräldrar får veta mer om och diskutera vad bra mat är.
 
Att grönsaker är bra mat vet barnen i Viktiga Gruppen men de har fortfarande lite svårt att ta till sig detta. I likhet med andra barn ligger inte grönsaker på tio-i-topp-listan över favoritmat bland barnen i Viktiga Gruppen. Gurka, majs, tomat och sallad är undantag som accepteras.
– Till skillnad från grönsaker så är frukt väldigt omtyckt av barnen. Och frukt är ju också bra ur näringssynpunkt, säger Christine Åberg.
 
Då mat diskuteras får barnen också lära sig att fett och socker ger mycket energi och kalorier och att det därför bör undvikas.
– Under matlagningsstunden får barnen lära sig att själva laga till enkel, god och bra mat. Det gäller att visa barn att bra mat inte behöver vara tråkig, menar Christine Åberg.
 
Det är svårt att som förälder balansera barnets matintag så att det blir tillräckligt men ändå inte för mycket. Därför är den psykolog som kommer till Viktiga Gruppen två gånger per termin en bra hjälp. Då är bara föräldrarna på plats och får lära sig mer om till exempel gränssättning.
 
Viktiga Gruppen handlar inte bara om bra matvanor. En utvärdering som gjordes förra terminen visade att den 50 minuter långa gymnastiklektionen var den mest populära aktiviteten. En anledning till detta kan vara att barnen uppskattar möjligheten att delta i idrott på egna villkor. Här kan de spela brännboll utan att oroa sig över att bli valda sist i laget för att de väger lite mer. I Viktiga Gruppen är alla barn ungefär lika stora och ungefär lika bra.
 
STOPP-studien
Claude Marcus, klinikchef för Rikscentrum för överviktiga barn vid Huddinge Universitetssjukhus, har tagit initiativ till en stor studie där syftet är att minska övervikt bland barn. Studien, heter STOPP (Stockholm Obesity Prevention Project) och involverar 2600 barn mellan sex och tio år på tolv skolor i Stockholms län. Fem skolor är behandlingsskolor och åtta är kontrollskolor.
 
Genom att följa barnen under fyra år vill man se vilken betydelse ändrade mat- och motionsvanor har för förekomsten av övervikt och fetma.
– Vi vill uppmärksamma hur viktigt det är att barn rör på sig och äter regelbundet. Därför undersöker vi barnets måltidsordning, skollunch och mellanmål i kombination med fysisk aktivitet, säger Anja Garback, hälsopedagog och projektledare vid Rikscentrum för överviktiga barn.
 
Skolan och skolmaten spelar en stor roll i studien. De skolor som har tackat ja till att delta i studien ska genomföra vissa förändringar kring mat och motion för sina elever. Hittills har det visat sig att den skollunch och de mellanmål som serveras ofta kan förbättras och göras nyttigare.
 
STOPP-projektet vill framhäva alternativ som lätta mejeriprodukter, mindre socker, mörkt bröd och mer frukt och grönsaker.
– Det är inte ovanligt med feta ostar och högt fettinnehåll i smöret. Det verkar som om den förlegade uppfattningen om att barn behöver fett fortfarande finns kvar på vissa skolor, säger Erika Forssell, dietist och en av de ansvariga bakom STOPP-studien.
 
Anja Garback håller med och hänvisar till Livsmedelsverkets näringsrekommendationer som visar att barn över tre år räknas på samma sätt som vuxna och därför bör begränsa sitt intag av mättat fett. Hon menar också att många skolor saknar kunskap, verktyg och ekonomi för att göra bättre livsmedelsval.
– Men när vi informerar och ger tips på bra och billiga åtgärder är många skolor direkt med på noterna. De vill verkligen förbättra situationen och behöver bara få mer kunskap om hur de ska gå tillväga.
 
Vad tycker då barnen i studien om förändringarna? Anja Garback och Erika Forssell berättar att de mest har mött positiva reaktioner
– Vi har märkt att eleverna i många fall är intresserade av att förbättra sin hälsa. Men det är svårt för dem att veta hur de ska gå tillväga. Därför är det mycket viktigt att föräldrarna och skolan har rätt kunskaper som de kan förmedla vidare till barnen, säger Erika Forssell.
 
Fakta:
Barn och övervikt
 
1. Vart fjärde barn i Sverige mellan sex och tio år lider av övervikt.
2. Överviktiga barn riskerar att tidigt i livet drabbas av diabetes, astma, förhöjda blodfetter, hjärt-kärlproblem, ledbesvär samt depression. Som vuxna löper de ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och cancer.
3. I USA finns studier som visar att barns övervikt står i direkt proportion till antalet timmar framför TV och dator.
4. Övervikt ”står på tre ben”: 1. Det biologiska arvet 2. Maten vi stoppar i oss 3.Rörelse, hur mycket, eller snarare hur lite, vi rör oss.
 
För att komma på rätt spår igen:
1. Motion är en av nyckelfaktorerna vid viktnedgång. Vardagsrörelser och lek är lika betydelsefullt som mer organiserad idrott.
 
2. Regelbundna matvanor är också mycket viktigt. Tre huvudmål och två till tre mellanmål utspritt över dagen rekommenderas. Att tillämpa tallriksmodellen, där halva tallriken är fylld av grönsaker, andra halvan av pasta, ris eller potatis och en fjärdedel av kött, fisk, ägg eller vegetariskt protein, är en lämplig åtgärd. Det är också viktigt att informera skol- och fritidspersonal om barnets nya matvanor.
 
3. Det är inte ohämmat chipsfrossande och godisätande som lägger grunden till övervikt. Istället handlar början till fetma om det där lilla extra i vardagen som ett par extra köttbullar och en till pannkaka fast barnet egentligen är mätt.
 
4. Godsaker som innehåller så kallade ”tomma kalorier” kopplas ofta ihop med mysiga hemmakvällar framför TV-n. Här är det viktigt att ersätta med bättre alternativ. Då ätandet mest går på automatik framför TV-n kan lika gärna en vindruva slinka ner och ersätta det vanliga chips- och godistuggandet.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
5/10/2012 3:57:42 PM - Dorthe
Kläder til knubbigabarn
Se på www.plus-kids.se - eller www.plus-kids.dk. Det er lige så svært at finde kläder til knubbiga barn i Danmark!
 
Mvh, Dorthe
 
5/10/2012 3:57:24 PM - Dorthe
Kläder til knubbigabarn
Se på www.plus-kids.se - eller www.plus-kids.dk. Det er lige så svært at finde kläder til knubbiga barn i Danmark!
 
Mvh, Dorthe
 
3/9/2011 7:10:09 PM - Leila
Fett son
Hej! Jag har en son som snnart är 4år och han väger 32 kilo. Problem med hans kläder och allt annat. Jag undra om detta grupp kan hjälpa min son eller är han för liten att gå till gruppen?
 
2/21/2011 10:41:11 AM - emelie & emelie
Wihoo från tjockis 1 & 2
Vi är också tjocka!! :) :) vi gillar det. puss!
 
10/3/2010 12:46:06 PM - sara
bra
jätte dåligt
 
3/2/2010 8:06:32 PM - fet unge
hjälp ?!
Jag är en unge på 13 år som väger 62 kilo och är 165 cm lång och tycker själv jag är fet och jag skäms ganska mycket för det när jag är med kompisar och sådant.
Vill ha tips på hur jag går ner i vikt!
 
snälla hjälp !
 
12/29/2009 4:23:14 PM - Eleonora
www.fyndklader.se har kläder för överviktiga barn
Jag har startat en internet shop med kläder för överviktiga barn. finns i storlek 105- 164. Olika bredder! välkommen
 
12/22/2008 4:08:06 PM - Claude Marcus
Jag har insett att jag haft fel
Jag vill bara meddela svenska folket att jag äntligen förstått att svält och motion inte fungerar för viktnedgång. Mina nya råd kommer att baseras på naturlig människomat, dvs den mat vi som art är anpassade att äta. Detta innebär fet animalisk mat med mycket näring och energi. Man kan som människa aldrig bli fet av sin naturliga kost. Tack alla ni som hjälpt mig se, ty jag har varit blind.
 
8/3/2008 8:29:18 AM - Ann-Sofie
Betalda av kemikalieindustrin?
Med kostråd från Anja Garback och Erika Forssell kommer dessa barn att vara knubbiga hela livet. Tack till alla som skrivit inlägg ovan och påpekat farorna med detta projekt. Får dietisterna och dietistavdelning på Akademiska sjukhuset i Uppsala pengar från kemikalieindustrin eftersom de propagerar för kemisk mat istället för naturlig mat som husmanskkost?
 
4/23/2008 9:53:56 PM - Dorthe Klyvø
Kläder til överviktiga barn
Jeg kan se, at I har samme problem i Sverige, som vi i Danmark! Jeg har netop startet en webshop med cool kläder til överviktiga barn, - netop fordi man ikke finder noget i butikkerne.
 
Hilsen, Dorthe
 
www.plus-kids.se, www.plus-kids.dk
 
11/6/2007 5:01:39 PM - kommentar till "bukfetma"
Hur kan du skriva så?
De som skriver artikeln kanske vill förmedla något till det svenska folket om
kosthållning och motion till något roligt.
Jag som själv har en viss övervikt önskar
att man hade fått en annan puschning på
gympan eller i det privata livet att vara mer aktiv. Vara med på gympan och inte ha mens 14 ggr i veckan eller gå ut o gå
med sina kompisar istället för att sitta hemma och kolla film och svulla chips. TÄNK DIG FÖR! DENNA ARTIKELN KANSKE INTE TILLFÖR DIG NÅGOT MEN DEN KAN VARA TILL NYTTA FÖR NÅGON ANNAN!
 
10/10/2007 9:21:41 AM - Karola
Sällan maten
Alltså det är inte maten som gör barnen feta. Dom dricker läsk, äter glass, godis, bullar o kakor och snacks flera gånger i veckan. Familjer inför godisförbud men låter barnen äta snacks, kakor och glass istället - vad är då vitsen!?
Ät mat och rör på er så försvinner fetman. Förr i tiden var portionerna mindre nu är ingen nöjd med att dela på en läsk utan alla ska dricka en 0,5 liters själv. Godispåsarna rymmer flera kilo fast barn inte bör äta mer än 100-150 gram! 100 gram godis ger 500 kcal!!
 
10/9/2007 12:23:15 AM - Kvinnlig 40-talist
Stekt salt sill med gräddsås!
När jag var barn på 40-50-talet åt vi ganska fettrik mat, dvs vi drack V-mjölk, åt smör, alltid grädde i såsen, god fet ost, mycket fisk typ salt sill, sardiner osv. Aldrig var vi sjuka och inte var vi tjocka.
 
10/5/2007 6:29:06 PM - elisabeth
barnfetma
Hur länge skall lightprodukt experimemntet få forgå?
 
Vi ser feta barn, ångest och depression ökar, fler och fler får bokstavsdiagnoser som damp/ADHD, allergier och astma ökar lika dramatiskt - den gemensamma nämnaren för alla dessa problem och sjukdomar är bristen på naturligt fett.
 
Ät mera smör, ät kött och fisk och undvik i möjligaste mån fröoljor med omega 6.
 
Vi har snart en förtappad generation, nej flera generationer som lider av fettbrist. Dessa får inflammation i alla blodkärl och risken för diabetes, hjärtinfarkt och stroke ökar.
 
Ät Dig frisk är det enda adekvata rådet, minska på stärkelserika kolhydrater som bröd, pasta, ris och potatis, låt de enda kolhydraterna i kosten vara grönsaker. Ät riktigt smör, ät omega3 från djurriket och tro inte att människokroppen kan ta upp vegetabiliskt omega3.
 
10/5/2007 1:07:40 PM - Lena Berggren
Varför margarin?
Varför ska barnen äta margarin? Margarin är ett onaturligt fett, av växtoljor har man tillsatt en faslig massa kemikalier som nickelspån och annat skit för att processa det hela och få fettet som ett hård smörliknande massa. Ser bland kommentarerna att fler har upptäckt geniet Gunnar Lindgrens information och lärdomar om margarin. Visste ni att bregottätare (smör plus rapsolja) hade bättre kolesterolvärden än becelätare (margarinätare) i en studie? Vrför hörvi ine mer om det? Istället visar becel sin reklam på tv och i busskurer medan Emma Sjöberg gör reklam för lätta lättmargarin i busskurerna. Margarin innehåller överdrivet mycket omega 6 fett. Detta är ett inflammationsskapande fett. Kan det då vara så att margariner skapar inflammation på insidan av kroppens blodkärl och är en anledning till blodproppar och hjärnblödningar (stroke) och hjärtinfarkter? Smör innehåller inte alls dessa egenskaper. Många människor vet inte ens om att de äter margarin. Har ibland blivit bjuden på vitlökssmör...efter att ha klickat en rejäl klick på en fin köttbit har jag upptäckt att det inte smakar gott, man får liksom päls på tungan av fettet i fråga. Efter lite efterforskning visar det sig att det var vitlöksmargarin gjort på milda. Därför tycker jag alla som gör vitlöksmargarin hemma ska prova göra det på smör istället-det blir mycket godare och kroppen mår bättre av det. Så se upp för tex milda, lätta, becel. För er som äter laktosfritt finns nu valios lättsaltade laktosfria SMÖR! Jättegod smak.
 
10/5/2007 12:50:05 PM - Olle Nilsson
Korrupt och absurt!
Är det så att dietisten Erika Forsell och läkaren Claude Marcus får en liten peng från margarinindustrin och kolhydratindustrin som belöning för att ge dessa korkade farliga matråd? Kanske även en slant från läkemedelsindustrin som har sin bästsäljare insulin på säljtopplistan? Diabetes typ 2 som även kallas ÅLDERSdiabetes har ju krupit ner i åldrarna och drabbar även barn idag. I Sverige. Inte bara USA.
 
10/5/2007 8:51:58 AM - Dufva
Människomat
Problemet är varken en köttbulle extra eller för lite motion utan att vi ger våra barn en mat dom inte är biologiskt anpassade till.
 
Det finns inget djur i naturen som får fettma när dom äter sin naturliga kost oavsett hur god tillgången är på föda..
 
Vi är inte gjorda för sockerkedjor och margariner utan behöver massor med bra fetter och protein för att må bra..
 
Då normaliseras mättnadskänslorna och man luras inte att överäta
 
Det är ju märkligt att dom sista som verkar fatta detta är dom som är satta att ge råd till befolkningen angående kosten
 
10/5/2007 7:26:01 AM - Early Bird
Tll Sofia m fl
Till Sofia, Liselotte Eklund och natta.
Om ni inte vill gräva i en massa böcker för att få rätsida på kroppsvikten, så kan ni fixa problemet hur lätt som helst ändå. Här är receptet:
Minimera ALLT som innehåller eller består av kolhydrater. Kolhydrater är ett annat namn för sockermolekyler.
Eftersom all vår mat är kolhydrater, protein eller fett, så återstår det att äta proteiner och fett. Och det är precis vad generationer före oss har käkat, innan det fanns några nämvärda problem med övervikt.
Enkelt: Kolhydrater kickar igång din insulinproduktion, insulinet kickar igång fettinlagringen och du går upp i vikt.
Fett: Ingen insulinkick, ingen fettinlagring, med du blir ordentligt mätt! Äter du feta ostar, vispgrädde, bacon, riktigt smör (gärna på en ostbit UTAN bröd!) så står du dig väldigt bra.
Du kan alltså äta dig ordentligt mätt och ändå gå ner i vikt. Fint va?
Om det här finns det hur mycket som helst att läsa, likaså finns det förklaringar till varför Livsmedelsverket, många läkare (men inte alla!) och nästan alla dietister envisas med att propagera för 50-70% kolhydrater (dvs socker!) i vår föda, och mindre mättat animaliskt fett.
Detta trots att vi föds med just mättat animaliskt fett. Ingen människa är byggd av margarin eller oljor (vegetabiliska fetter). Och än har ingen obducent hittat någon infarkt-propp av mättat animaliskt fett.
 
Kolla gärna hur eskimåerna alltid har käkat (inga grönsaker, inga vegetabiliska fetter, men massor av fett) innan de drabbades av den vanliga moderna kosten.
 
Alltså, det finns massor av info som förklarar det här om man söker, men det behöver ni inte. Sätt igång i stället, skippa allt som är gjort på mjöl, och skippa alla margariner.
Äter du fett så blir du mätt och lätt.
 
10/5/2007 3:54:48 AM - Jenny
Rädd....
"– Det är inte ovanligt med feta ostar och högt fettinnehåll i smöret. Det verkar som om den förlegade uppfattningen om att barn behöver fett fortfarande finns kvar på vissa skolor, säger Erika Forssell, dietist och en av de ansvariga bakom STOPP-studien."
 
Hjälp, säger jag bara. Har Erika Forssell läst någon näringslära överhuvudtaget??? Det är ju verkligen skandal. Hoppas ingen tar den här artikeln på allvar...
 
10/4/2007 11:09:10 PM - Anne Nielsen
Naturligt fett livsviktigt
Vad hände med nyligen gjord studie att barn som fick fullfet tex mjölk var smalare än de som fick lättmjölk och andra lättmejeriprodukter? När ska dietister och läkare som Claude Marcus som jobbar med överviktiga barn börja förstå? Och dom ska försöka påverka vad barn äter? Ska skolorna ta till sig av deras farliga hälsovådliga råd? Har ingen funderat över den stora ökningen av så kallade bokstavsdiagnoser hos barn (ADHD osv). Vad beror de på? Kanske inte vaccineringar som påståtts. Kanske istället just av fettbrist och den lilla mängd fett barnen äter är LÄTTmargarin (och trist att gravida mammor äter lättmargarin och för lite fett och för lite fisk vilket blir för lite omega 3). Dåligt att fotomodellen Emma Sjöberg Viklund gör reklam för Lätta och tidigare för minimjölk. Läs Karin Ahlborgs artiklar om fett och glutamat i aftonbladet. Och sök upp Gunnar Lindgrens hemsida och lär om våra farliga margariner! Ge barnen naturligt fett och mycket av det! Dom behöver få vara den första generationen på länge som förblir frisk och oförstörd och slippa övervikt och magstympningsoperationer och tallriksmodeller. Och lär barnen hemma hur man komponerar en tallrik som man mår bra av. Lägg upp grönsaker och om pasta och ris och potatis måste ätas, lär dem att ta en mindre del av det och mer av grönsaker, smörsås och kött/fisk/ägg. Det är bättre att äta köttfärssås med spagetti än att äta spagetti med kötfärssås. Till sist vill jag tipsa om att tex eye Q och eskimo 3 har flytande fiskolja och tuggtabletter och kapslar till barn! Finns påhälsokost. Om man har barn som inte är superförtjusta i fisk är detta en bra lösning att ge dem. Min son har fått flytande omega 3 tillskott sedan han var 4 månader och alltid en klick smör i den fettskrämda barnmaten på burk och även lite mosat ägg i emellanåt (barnmaten innehåller dessutom väldigt lite protein-läs och häpna på innehållet) och han är en härlig frisk och glad kille!
 
10/4/2007 6:58:43 PM - vanessa
jag blir RÄDD!
kan ingen anmäla detta projekt? det kommer bara göra dessa stackars skolors elever ännu fetare och ännu tröttare i skolan.
 
när i h*vete vänder folks kunskaper till dom rätta? jag skäms och blir rädd när jag ser en dietist göra detta. hon har ingen kunskap alls om hälsa. hon gör ju folk sjukare! UUUUSCH!
 
10/4/2007 4:35:52 PM - Mikimoto
Tjocka barn lever farligt
Artikeln är rena vansinnet. Barn blir feta av kolhydrater, likaså vuxna. Ta bort så mycket kolhydrater som möjligt och ät naturliga produkter för övrigt. Frukt består till största delen av sockervatten + lite fibrer och en aning c-vitamin.
 
10/4/2007 2:45:16 PM - Marie
Herregud
"Det verkar som om den förlegade uppfattningen om att barn behöver fett fortfarande finns kvar på vissa skolor, säger Erika Forssell, dietist"
 
Hur kan en person med sådana åsikter få ge kostråd åt andra?! Självklart behöver barn fett. Det behöver vuxna också. Det fattar vem som helst som har någon insikt i kroppens biologi.
 
9/29/2007 11:48:25 AM - Salming
Alla behöver fett
Den som skriver så här "Det verkar som om den förlegade uppfattningen om att barn behöver fett fortfarande finns kvar på vissa skolor, säger Erika Forssell, dietist" förkastar hela evolutionen. Man blir inte fet av fett utan man mår istället oförskämt bra. Kolhydraterna kan man minska rejält på om man vill gå ned i vikt.
 
9/13/2007 6:58:40 PM - Sofia
skäms
När jag var liten så var jag söt och rätt slank.Men sen börjafe jag äta en massa dåliga saker. Jag vill får bort dom men det blir aldrig av. Jag är snart 11 och väger 56 kilo. Jag är 156 cm lång. Jag skäms. Jag gillar dans men vågar inte dansa in för andra.Snälla hjälp mig!
 
2/6/2007 5:44:34 PM - Liselotte Eklund
kläder till min son på 7 år som väger 36 kilo!
Finns det någon som vet vars jag ska hitta kläder till honom han är dessutom inte överdrivet lång men i nuläget är hans täckbyxotr mera än en desemeter för långa !!! Både jag och han är så less på att inte finna kläder mvh
Maila mig om du vet om flera butiker förutom de självklara lite större storlekarna som tex lindex. Det räcker inte till han. Vi bor i umeå
frejsa7@msn.com
 
10/21/2006 3:36:29 PM - tjockmage
det är något fint
det är fint att ha en rejält fet buk
 
10/9/2006 7:06:53 PM - natta
vad ska jag göra?!
jag e en tjej på 12 år och är feeeeeeeeettt..hjälp
 
10/3/2006 7:43:36 PM - oskar
bukfetma
dom som skriver detta är avundsjuka på barn som har bukfetma
 
Kommentera denna artikel