Skribent: Kristina Nordqvist
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/1/2003

”Förut var kläderna för små, nu är de nästan för stora”

Föräldrar till överviktiga barn tänker i första hand på deras hälsa och vill att de ska gå ner i vikt för att må bättre. Men att hitta kläder som passar och att kunna springa fort på fotbollsträningen är viktigare motivationsfaktorer om barnen själva får bestämma.
 
På Rikscentrum för överviktiga barn i Huddinge har många barn blivit hjälpta i kampen mot övervikt. Christoffer Stagnell är en av dem som har fått chansen att lära sig mer om bra mat- och motionsvanor.
 
Han berättar själv att han tyckte att han kände sig lite tjock för några år sedan. Det var inte kul att prova kläder och det var svårt att hänga med i fotbollsträningen och springa lika fort som alla andra. Därför blev han glad när mamma och pappa ville hjälpa honom att gå ner i vikt.
– Jag fick gå till doktorn och han sa till mamma och pappa att det fanns ett ställe i Huddinge där man kunde få hjälp att gå ner i vikt, säger Christoffer.
 
Christoffers mamma, Annika Stagnell berättar sin version om hur de för sex år sedan lade märke till att Christoffer började få lite svårt att hålla sin normalvikt.
– Vi trodde först att det var frågan om något fel på hans ämnesomsättning.
 
Hans båda storebröder har alltid varit normalviktiga. Christoffer åt ju ungefär samma mat som de, säger Annika Stagnell.
Hon berättar att skillnaden mellan Christoffer och hans bröder var inte vad de åt utan hur mycket de åt.
– Det var som om han aldrig blev mätt, han kunde äta massor utan att känna någon mättnadskänsla. Det var därför vi började misstänka att något inte stod rätt till.
 
Tur som fick behandlingsplats
Att övervikt beror på en rubbad ämnesomsättning är väldigt ovanligt. Livsstilsfaktorer som vilken sorts mat man äter och hur mycket man rör på sig är i de allra flesta fall mer avgörande. Så visade det sig vara även i Christoffers fall.
 
Den allmänläkare som kontaktades för att se vad hans övervikt berodde på, skrev en remiss till Rikscentrum för överviktiga barn i Huddinge.
– Vi hade en himla tur som hamnade där så snabbt. Det här var ju sex år sedan och idag har jag hört att det är jättelång väntelista dit, säger Annika Stagnell.
 
Redan i början av behandlingen visade det sig att det mycket riktigt var så att ett av problemen bakom Christoffers övervikt var att han hade svårt att känna mättnadskänsla. Det i sin tur kunde bero på en rad olika faktorer. Ett sätt att komma tillrätta med otillräcklig mättnadskänsla är att se till att barnet äter rätt sorts mat. Fibrer mättar till exempel utan att ge kalorier.
– Först trodde jag att de menade att jag bara skulle få äta väldigt lite. Men då berättade de att man kunde äta mycket fast av en annan sorts mat. Då kan man bli mätt utan att gå upp i vikt, säger Christoffer.
 
Bättre kontroll över maten
Mamma Annika berättar att de egentligen alltid har ätit bra mat hemma. Efter graviditeten ville hon själv börja äta lite nyttigare och gick därför med i Viktväktarna.
– Sedan dess har jag alltid tänkt på att ha med mycket grönsaker i matlagningen och försöka att få maten fettsnål. Men Christoffer har aldrig varit överförtjust i grönsaker och även om vi har försökt att se till att han fick bra mat i sig så antar jag att det inte blev riktigt som vi hade tänkt, säger Annika Stagnell.
 
Men med råden från Rikscentrum för överviktiga barn blev det lättare att satsa på bättre matvanor hemma.
– Istället för att ta mat ur karotter direkt från bordet lade jag nu upp mat på barnens tallrikar. På det sättet fick vi bättre kontroll över maten.
 
Christoffer fick också ha sina egna lättprodukter i kylen. Hans bröder hade inte samma behov eftersom de tränade och växte så mycket just då.
– Christoffer tog även med sig sitt eget margarin och egen sylt till fritids och det var inga problem med det alls. Inga av de andra barnen lade märke till att han åt andra produkter.
 
Annika Stagnell menar att skolan och fritids har en viktig roll när det gäller att se till vad barnen får i sig.
– Jag förstår inte varför till exempel fredagsmysstunden alltid innebär kakor och bullar. Kan det inte vara lika mysigt att mumsa på fruktsallad? Om barnen samma fredag äter godis och chips framför TV-n blir det ju sammanslaget alldeles för mycket. Det är inte konstigt att övervikt blir allt vanligare bland barn idag…
 
”Mamma, jag är fortfarande hungrig”
Det Annika Stagnell upplevde som svårast då Christoffer skulle gå ner i vikt var då de satt vid matbordet och han inte var mätt.
– Det är jobbigt att höra sitt barn säga ”Mamma, jag är fortfarande hungrig” vid matbordet. Då var det tur att räddningen fanns genom att kunna ge honom lite mer grönsaker, eller frukt. Ofta räckte faktiskt det för att mätta helt.
 
När Christoffer får frågan om vad som var svårast med att gå ner i vikt så funderar han länge.
– Det var nog det här med att vänja sig vid annan mat, säger han tillslut. Och att jag inte fick äta så mycket choklad.
 
Som tur var behövde inte Christoffer sluta helt med godis och god mat. Istället för coca-cola började han dricka cola light.
Nu tycker jag att cola light är mycket godare än vanlig coca-cola. Konstigt att jag inte drack det innan, säger Christoffer.
 
Istället för chips åt han popcorn. Och när det gällde godis fick han ett smart tips från Rikscentrum för överviktiga barn:
– Jag fick köpa godis men det fick inte kosta mer än en tia, berättar Christoffer.
 
Nöjda med behandlingen
Pizza var också lite svårt att minska ner på tyckte Christoffer. Som tur var kunde han fortfarande äta en hemlagad variant med lite mindre ost. Tacos eller spaghetti och köttfärssås fungerade också helt okej som ersättning.
 
Efter att ha pratat lite om grönsaker med dietisten visade det sig att Christoffer trots allt gillade majs, gurka och tomat och han tyckte också jättemycket om banan, äpple och plommon.
– Det var faktiskt mycket lättare än vad vi trodde att få ordning på Christoffers vikt. Vi är jättenöjda med behandlingen på Rikscentrum för överviktiga barn. Christoffer tyckte att det kändes bra att gå dit och jag tycker att de hade en väldigt bra attityd till det här med övervikt. De pratade till exempel mycket om att personligheten inte sitter i kroppen och att även om Christoffer skulle gå ner i vikt så skulle han ju fortfarande vara samma kille, säger Annika Stagnell.
 
Försvunna problem
Christoffer har haft tur och aldrig blivit mobbad för att han tidigare vägde lite mer än sina klasskompisar.
– Christoffer har haft samma kompisar sedan dagis och det har aldrig varit några problem där, säger Annika Stagnell.
 
Men även om inte mobbning var ett problem för Christoffer så orsakade vikten andra svårigheter.
– Jag minns till exempel en gång då vi skulle köpa byxor och han blev ledsen över att inte kunna hitta några som satt snyggt. Och en gång under en hockeyturnering utbrast han ”Mamma, kolla, jag har ju större mage än dig!” säger Annika Stagnell.
 
Den övervikt Christoffer hade tidigare gav också belastningsskador.
– Jag fick ont i fötterna på fotbollsträningen, berättar han.
Brist på motion var alltså inte en av faktorerna bakom Christoffers övervikt. Han har alltid har varit aktiv och spelat både ishockey och fotboll. Träningen har varit en stor hjälp i överviktsbehandlingen och också en av Christoffers största motivationsfaktorer.
 
Nuförtiden har Christoffer inga problem varken med att hitta kläder som sitter snyggt eller med fötter som värker.
– Förut när jag provade kläder var de nästan alltid för små, nu är de nästan för stora. Och nu kan jag springa lika fort som alla andra på fotbollsträningen. Det är nog det bästa av allt, säger Christoffer och ler.
 
Fakta:
Kort om Christoffer
Namn: Christoffer Stagnell.
Ålder: 11 år.
Familj: Mamma, pappa, två bröder.
Bor: Lägenhet i Huddinge.
Skola: Solfagra mellanstadium.
Favortitfärg: Blå.
Favoritmat: Spaghetti med köttfärssås.
Roligaste ämnet i skolan: Matte.
Tråkigaste ämnet i skolan: Svenska.
Vill bli när han blir stor: Polis.
 
Mamma Annikas tips till föräldrar med överviktiga barn:
1. Ta tag i det! Ju förr desto bättre. Gå via husläkare och tjata om att få remiss till specialbehandling.
 
2. Fundera över hur ni äter där hemma, vissa förändringar är lättare att göra än vad man tror.
 
3. Lägg upp maten direkt på tallriken till barnen, på det sättet får du bättre kontroll över vad de äter.
 
4. Köp lördagsgodis för en tia, inte mer.
 
5. Låt ditt barn testa olika motionsformer för att hitta en eller flera som han eller hon gillar.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
8/9/2008 1:18:10 PM - Ja det är hemligt igen...
asså fattar inget
Hur går man ner i vikt??!!
 
8/9/2008 1:17:09 PM - `Hemligt!
Är detta sant?
Kan christoffer skriva hur han gick ner i vikt!!??
 
Kommentera denna artikel