Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/13/2010

Toahjälpen hjälper dig hitta närmaste toalett

Cirka 1,5 miljoner svenskar lider av någon form av mag- och tarmsjukdom. En stor andel av dem har ständiga behov av att vara i närheten av en toalett. Därför har Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka i samarbete med läkemedelsföretaget MSD och varumärket Tork från SCA tagit fram en applikation för iPhone. Toahjälpen hittar närmaste toalett på ett ögonblick.
 
Toahjälpen hjälper dig hitta närmaste toalett
– Undersökningar bland våra medlemmar visar att många besväras av magkramper och smärtor samt ihållande och återkommande diarréer som innebär att de snabbt måste kunna uppsöka en toalett. Vi har utvecklat Toahjälpen för att genom modern teknik underlätta deras vardagsliv, säger RMT:s ordförande Karin Jonsson.
 
I en undersökning som genomfördes tidigare i år bland RMTs medlemmar om hur livskvaliteten påverkas av att leva med de inflammatoriska tarmsjukdomarna Crohns sjukdom och Ulcerös kolit, har många svarat att de ofta besväras av magkramper/smärtor samt ihållande och återkommande diarréer.
 
Behovet av att alltid har närhet till en toalett är en vanlig orsak till att dessa sjukdomar innebär begränsningar i dessa personers arbetsliv, semesterresor, motion och sociala liv. Många som insjuknar i inflammatoriska tarmsjukdomar är unga.
 
– Man behöver knappast vara mag- och tarmsjuk för att veta hur svårt det kan vara att hitta en offentlig toalett när man behöver en. Men Toahjälpen är inte bara ett praktiskt verktyg för våra medlemmar. Vi ser den också som ett sätt att minska tabut kring magproblem, säger Karin Jonsson.
 
I första steget täcker Toahjälpen Stockholmsregionen, men fler geografiska områden kan komma att inkluderas efter hand. Applikationen visar närmaste toalett, öppettider, avgifter, handikappanpassning och så vidare. Applikationen kommer också att utvecklas med ett lexikon, bestående av råd, tips och länkar till information om sjukdomarna.
 
På hemsidan www.toahjalpen.se kan du läsa mer.
 
 
Fakta:
Crohns sjukdom och ulcerös kolit
Crohns sjukdom är en kronisk inflammatorisk sjukdom. Den kan uppstå var som helst i mag-tarmkanalen. De vanligaste symtomen är magsmärtor och diarré.
 
Om inflammationen är svår, eller om man haft den länge, kan man drabbas av feber och blod i avföringen. Drygt 25 000 svenskar beräknas ha Crohns sjukdom. Varje år nyinsjuknar omkring 500 personer, ungefär lika många män som kvinnor. De flesta är 20-30 år.
 
Ulcerös kolit är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som vanligtvis angriper ändtarmen eller tjocktarmen. Den kallas även sårig tjocktarmsinflammation.
 
De allra flesta som får diagnosen ulcerös kolit kan må bra och leva ett aktivt liv när den akuta attacken av sjukdomen behandlats och är över. Omkring 30 000 svenskar är drabbade. Varje år nyinsjuknar omkring 1 000 personer, ungefär lika många män som kvinnor. De flesta är 15-35 år.
 
Orsaken till varför vissa människor drabbas av dessa sjukdomar är inte helt utredd, men man tror att vissa har en medfödd risk att utveckla sjukdomen. Likaså tror man att nedsatt immunförsvar, infektioner och intag av vissa smärtstillande/antiinflammatoriska läkemedel kan utlösa sjukdomen.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel