Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/15/2014

Tips för ett längre liv

Allvarliga människor lever längre och en del stress är faktiskt bra för dig - det och mycket mer visar en studie som har tittat på människors livsstil 80 år tillbaka i tiden.
 
Tips för ett längre liv
De senaste decennierna har vi fått höra att stress är dåligt för oss, att lyckliga människor lever längre och att timmar i gymmet kommer att hålla dig frisk.
 
Nu har forskare vänt alla dessa visdomar upp och ner och sett att de inte är slutgiltiga, de är snarare lika nyanserade som allt annat i livet.
 
Det är faktiskt så att stress kan vara bra för dig, allvarliga människor kan leva längre än glada och att tillbringa timmar på ett gym inte garanterar ett långt liv.
 
I studien har forskare tittat närmare på livsstilen hos 1 500 personer i Kalifornien under åtta decennier. Studien beskrivs i boken "The Longevity Project" av Howard Friedman och Leslie Martin och författarna själva säger att även de blev mycket förvånade över många av studiens resultat.
 
Så, vilka är då knepen för att leva ett långt och härligt liv? Här följer några tips.
 
Minska den negativa stressen
Tänk på att man kan dela upp stressen i positiv och negativ. Biologiskt sett är stress något bra eftersom den förbereder kroppen för fysisk aktivitet med ökad puls, förhöjt blodtryck och hårdare andning.
 
Ett bra exempel är när vi ger oss ut för en springtur och kan känna att musklerna spänns och att kroppen fylls av adrenalin.
 
Stress blir inte ett problem förrän man är stressad under en längre tid utan att ge sig själv tid för återhämtning. En sådan period påverkar immunförsvaret och följderna kan bli allt från högt blodtryck till huvudvärk och hjärt- och kärlsjukdomar.
 
Enligt studien är det inga problem att jobba övertid eftersom många av de människor som har levt längst har varit riktiga karriärsmänniskor med ett stort fokus på arbetet. Så se till att ha ett jobb som skapar en positiv stress och som får dig att må bra och känna dig produktiv.
 
Umgås med vänner och familj
Studien visar att människor som umgås med vänner och familj tenderar att leva längre. Även volontärarbete och att delta i föreningar eller andra sociala grupper är positivt.
 
Detsamma gäller dock inte på husdjur. Även om man brukar säga att din hund kan vara din bästa vän så innebär det inte att människor som har hundar som sina bästa vänner lever ett längre liv än andra. Om man går så långt att man inte har någon kontakt alls med andra människor utan bara med sitt husdjur riskerar man dessutom att leva ett kortare liv.
 
Var realistisk och välj din oro
Ett skratt förlänger livet är ett ordspråk som man hör ofta, men enligt den här studien levde de människor med hög positivism ett kortare liv. Författarna blev förvånade över resultatet men har en teori för sambandet.
 
Man tror att alltför optimistiska människor tenderar att inte vara så försiktiga som de människor som har en mer allvarlig syn på livet.
 
När det kommer till oro är det många av oss som oroar sig alldeles för mycket och alldeles i onödan. Men enligt studien är det inte oron i sig som är farlig för vår hälsa, utan vad man oroar sig för. Att oroa sig för saker som kan hända är inge fata, men om du oroar dig över något du inte kan kontrollera är det sämre.
 
Träning ska vara roligt
Eftersom den här studien tittar på människors livsstil från 1920-talet kan man också dra en slutsats att man varken behöver ett löpband, en personlig tränare eller ett dyrt gymkort för att få ett längre liv.
 
Slutsatsen är att du inte behöver svettas på ett gym om du inte tycker att det är kul, det funkar lika bra att ägna sig åt något du brinner för som trädgårdsarbete, att snickra eller något annat fysiskt.
 
Ta inte ut din pension för tidigt
Många människor är rädda för att inte hinna eller orka med allt de vill göra som pensionärer så de tar ut pensionen tidigare. I studien finns det många som arbetar som volontärer i 70-års åldern, något som har visat sig vara ett mycket bättre val. De som är produktiva lever längre än de som tar det lugnare.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel