Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/9/2011

Amning ger smartare barn

Långa fleromättade fettsyror är viktiga för hjärnans tillväxt, utveckling och funktion. Två fettfamiljer spelar särskilt stor roll, omega-3 och omega-6. Nyfödda barn får dessa via bröstmjölk, och bland annat WHO har konstaterat att bröstmjölk påverkar barns kognitiva utveckling positivt.
 
Amning ger smartare barn
Psykolog Ulrika Birberg Thornberg har medverkat i en långtidsstudie som har undersökt både begåvningsnivå och inlevelseförmåga hos barn som ammats.
 
Fettsyrorna i bröstmjölken analyserades när barnen var nyfödda, samt i deras blod vid en och tre månaders ålder. Vid 6,5 års ålder mättes barnens kognitiva förmågor.
 
Ett huvudresultat i studien är att en längre amningstid ger en signifikant bättre kognitiv utveckling vid denna ålder. Det gäller både total intelligenskvot och verbal.
 
För första gången har också barnens känslomässiga inlevelseförmåga testats, och den visar sig vara markant bättre hos de barn som fick en bra balans på fettsyrorna i modersmjölken.
 
- Det är framför allt balansen av fettsyror som spelar roll, säger Ulrika Birberg Thornberg.
 
Hon betonar också att skillnaderna är små på individnivå, men får betydelse på gruppnivå.
 
- Studien är unik. Men urvalet är litet och därför behövs en större studie, något som vi också förbereder nu.
 
Ulrika har också undersökt om barn med neuropsykologiska svårigheter, som ADHD, kan bli hjälpta av tillskott av de viktiga fettsyrorna.
 
I ett dubbelblindtest fick barn med diagnosen ADHD ett tillskott av omega-3 eller placebo under 15 veckor. Skillnaden totalt blev liten. Men i två undergrupper av ADHD-barn var den större och där skulle tillskott av omega-3 kunna spela en positiv roll.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
9/9/2011 2:21:54 PM - OzArvkHjyscsIXb
fAxTZxoTn
Short, sweet, to the point, FREE-exactly as information sohuld be!
 
9/9/2011 8:31:21 AM - SWtagjCmS
VcIlryEEYkYASg
You've hit the ball out the park! Inrcdeible!
 
Kommentera denna artikel