Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/29/2012

Ät folat och få högre betyg

Ungdomar som äter mat med mycket folat lyckas bättre i skolan. Det visar en svensk studie vid Örebro universitet.
 
Ät folat och få högre betyg
Forskarna jämförde bland annat intaget av folat, den naturliga motsvarigheten till folsyra, och skolbetyg hos 386 svenska 15-åringar.
 
Sambandet mellan ett högt intag av folat och höga betyg var tydligt även efter att andra faktorer, som exempelvis social och ekonomisk bakgrund, vägts in.
 
- Hjärnan och de kognitiva förmågorna fortsätter att utvecklas under tonåren, men ingen tidigare studie har undersökt om intaget av folat påverkar studieförmågan hos ungdomar.
 
Oklart vilka mekanismer
Forskarna kan dock i dagsläget inte dra några slutsatser om vilka färdigheter som påverkas mest av folat.
 
- Det finns många faktorer som inverkar på resultaten i skolan, som exempelvis minne, uppmärksamhet, språklig förmåga. Men det krävs en helt annan typ av studier för att kunna definiera exakt vilka mekanismer det handlar om, säger Anita Hurtig-Wennlöf, forskare i biomedicin vid Örebro universitet.
 
Mest folat finns i grönsaker, frukt och bär, juice och fullkornsbröd, lever och bönor, men även andra livsmedel innehåller mindre mängder.
 
Bra start i livet
- De ungdomar som åt mycket grönsaker och frukt hade ett högre intag av folater. Men huvudkällan för folat var olika mejeriprodukter, helt enkelt eftersom ungdomarna konsumerade så stora mängder av dessa och så jämförelsevis lite av goda folatkällor, berättar Agneta Yngve, professor i nutrition och hälsokommunikation vid Högskolan i Akershus och docent och gruppledare vid Karolinska Institutet, en av forskarna bakom studien.
 
Resultaten av studien visar, enligt forskarna, hur viktigt det är med bra skolmat och goda matvanor i hemmet för att ge ungdomar en bra start i livet.
 
Deras förhoppning är att folatens betydelse ska tydliggöras i de råd och rekommendationer runt kost som ges till både föräldrar och skola.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel