Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/16/2013

Föräldraskap - så blir du en bättre förälder

Känner du dig otillräcklig i familjelivet? Här får du tips om hur du kan utveckla ditt föräldraskap. Det handlar om att bli mer delaktig genom engagemang, kommunikation och att vara en förebild.
 
Föräldraskap - så blir du en bättre förälder
Föreningen Mentor arbetar med utbildningar för föräldrar och stöd för barn och ungdomar i form av mentorskap. Här delar de med sig av sina bästa tips om föräldraskap.
 
Engagemang
Barn och ungdomar som har varma och nära relationer till sina föräldrar har de största förutsättningarna för att inte hamna i dåligt sällskap och i missbruk av droger.
 
Du som förälder har stor möjlighet att påverka ditt barns framtid genom att engagera dig i dem. Inte bara i deras aktiviteter. Ju mer uppskattade barnen känner sig desto mer troligt blir det att de anförtror sig åt dig.
 
Gör något tillsammans! Ta en promenad, gå och fika eller pröva skor. Det mesta är bra, bara ni gör något som båda vill och att ni gör det regelbundet. Prioritera den stunden.
 
Var inte rädd för att fråga! Fråga vart de ska och vem de är tillsammans med. Försök att lära känna kompisarna och deras föräldrar, ett telefonsamtal tar inte lång tid. Glöm inte att berätta om vad du ska göra och vilka dina kompisar är för dina barn också! De är också nyfikna!
 
Försök att komma hem tidigt på eftermiddagen. Det kan vara svårt för många, men om du har möjlighet att lägga om tider eller ta med arbete hem så gör det.
 
Ät middag tillsammans så ofta som möjligt. Kom överens om mattiderna, de måste inte vara samma varje dag. Det viktiga är att man ses en stund.
 
Lämna alla förmaningar och all oro borta från matbordet. Prata om andra saker som ni alla har nöje av. Läxorna kan man prata om senare!
 
Kommunikation
Vet du vilken musik som ditt barn gillar mest? Vilka sajter de besöker på nätet? Vilka spel de spelar? Vem är tillsammans med vem?
 
Ju mer ni pratar med varandra desto mer kommer du att få veta om ditt barns tillvaro. Det är inte genom att fråga som du får veta vad barnen gör utan genom att de spontant berättar om vad de gör! Men då behöver du ha tid att lyssna.
 
Lyssna uppmärksamt när ditt barn berättar något. Håll inne med alla råd och hjälp dem att komma med egna lösningar. Din förmåga att lyssna spelar roll för barnets villighet att berätta.
 
Fråga efter deras åsikt i frågor som rör familjen så att de får känna sig delaktiga.
 
Ge uppriktiga svar. Hitta inte på om du inte vet svaret, erbjud dig att ta reda på svaret om de vill.
 
Var tydlig med att du inte vill att de ska använda droger - någonsin! Prata om droger, berätta om riskerna. Både om vilka risker som de utsätts för när de är berusade och om de medicinska skador som uppkommer av droger. Man blir kanske inte en missbrukare av att testa ecstasy en gång, men hjärnan tar skada redan efter en gång. Och det går inte att reparera!
 
Förebild
Försök att vara en förebild som förälder. Visa vilka dina värderingar är. Var tydlig med vad du tycker är rätt och fel.
 
Allt måste inte vara perfekt! Dela på ansvaret i familjen, det är både bra och roligt för barn att få ta del av ansvaret hemma.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel