Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/21/2012

Alkohol i filmer påverkar unga tonåringars dryckesvanor

Unga tonåringar som tittar mycket på filmer med alkohol löper dubbelt så stor risk att börja dricka jämfört med jämnåriga som tittar på relativt få sådana filmer, visar ny forskning.
 
Alkohol i filmer påverkar unga tonåringars dryckesvanor
Forskarna har följt mer än 6500 amerikanska tonåringar i åldrarna 10 och 14 år. De följdes under två år och fick regelbundet svara på frågor om deras alkoholkonsumtion och potentiellt inflytelserika faktorer.
 
De faktorer som bedömdes var bland annat filmvisning och marknadsföring, hemmiljö, inbördes beteende, och personlig upproriskhet.
 
Tonåringarna tillfrågades om vilka av de slumpmässigt utvalda 50 bästsäljande filmer de sett, om de ägde något reklamplagg kopplat till ett varumärke för alkohol, om deras föräldrar drack alkohol minst en gång i veckan i hemmet och om de kunde få tag på alkohol hemma.
 
Under de två åren studien pågick mer än fördubblades antalet som började dricka alkohol, medan andelen som började berusningsdricka tredubblades. Med berusningsdrickande definieras fem eller fler drinkar i rad.
 
De ungdomar som hade föräldrar som drack hemma och de som hade alkohol tillgängligt hemma förknippades med att ta fram dricka, men inte att utveckla berusningsdrickande.
 
Exponering för alkohol i filmer, att äga reklamkläder för alkolhol, att vara med vänner som drack och upproriskhet var associerade med båda.
 
Efter att forskarna justerat för faktorer som kan påverka resultaten fann man att de tonåringar som såg flest filmer med alkohol löpte dubbelt så stor risk att börja dricka som de som såg minst. Dessutom löpte de 63 procent ökad risk för att berusningsdricka.
 
Alkohol i filmer stod för 28 procent av andelen tonåringar som började dricka mellan undersökningar och för 20 procent av dem som flyttade till berusningsdrickande.
 
Produktplacering i filmer är förbjudet för cigaretter i USA, medan alkohol är lagligt och vanligt förekommande. Ungefär hälften av Hollywoods filmer innehåller minst ett framträdande alkoholmärke enligt forskarna.
 
De menar att skildringen av rökning i filmer har minskat sedan det blev en folkhälsofråga och deras slutsats är att även alkohol i filmer borde få samma restriktioner som tobak.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel