Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/12/2012

Musik i tidig ålder ger stora fördelar

Forskare vid McMaster University i Kanada har upptäckt att en tidig introduktion till musik ger barnen fördelar redan innan de kan gå eller prata. De barn som som deltog i interaktiva musikklasser med sina föräldrar log mer och kommunicerade bättre.
 
Musik i tidig ålder ger stora fördelar
I den aktuella studien fick ett-åriga barn och deras föräldrar musikundervisning två gånger i veckan under sex månader.
 
I musikklassen blandades interaktivt musicerande och lärande i form av vaggvisor, barnramsor och sånger. Föräldrar och barn arbetade tillsammans för att lära sig spela slagverk och turas om att sjunga sånger.
 
I den andra musikenklassen fick spädbarn och föräldrar spela på olika leksaksinstrument samtidigt som musik från en populär serie "Baby Einstein" spelades i bakgrunden.
 
Innan studien låg barnen på samma nivå när det gäller kommunikation och social utveckling och ingen hade tidigare deltagit i andra musikklasser.
 
Nöjdare barn
De bebisar som deltog i de interaktiva musikklasserna med sina föräldrar visade tidigare känslighet för strukturen i musiken än de spädbarn som deltog i passivt lyssnande klasserna. Deras hjärnor reagerade också olika på musik.
Spädbarn från den interaktiva musikklassen visade större och/eller tidigare svar på musikaliska toner.
 
Det var även andra skillnader mellan grupperna som överraskade forskarna. De spädbarn som deltagit i den interaktiva klassen visade tidigare bättre kommunikationsförmåga, som att peka på föremål eller vinka adjö. Dessa barn log också mer och var lättare att lugna.
 
- Det finns många sätt för föräldrar att ansluta till musik med sina barn. Det fina med musik är att alla älskar den och alla kan lära sig enkla interaktiva musikaliska lekar tillsammans, säger studiens koordinator Andrea Unrau.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel