Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/18/2005

En livsnjutares viktminskning

Genom att köra slalom mellan vitt bröd, socker, smör och ost har Erik Lallerstedt hittat sin egen väg till ett smalare liv. Förändringen har gjort att han gått ner 22 kilo.
 
En livsnjutares viktminskning

Fotograf: Bruno Ehrs

En lördagsmorgon för fyra år sedan bestämde han sig. Nu var det dags att göra något åt sina 105 kilo. Det fanns ingen anledning att skjuta fram det utan precis idag skulle han börja. Från att ha ätit 5-6 smörgåsar till frukost äter han nu lättfil, grova flingor och ett rivet äpple. På helger kan han lyxa till det med ett kokt ägg eller en tomatsmörgås med lite majonnäs.
 
Den viktiga motionen
I sin bok ”Vägen till ett smalare liv – my way” berättar han om hur han gått ner sina överflödskilon. ”Motion är det enda icke förhandlingsbara i min väg. Den enda investeringen. Det kostar dig en halvtimme per dag – varje dag – men i gengäld kan du unna dig vin och god mat” skriver han i boken.
Erik Lallerstedt själv promenerar en timme varje morgon och han tar i så han blir svettig. ”Det krävs att man blir svettig för att det ska ge resultat” menar Erik.
 
Maten
För stjärnkocken Erik Lallerstedt är maten oerhört viktig - en källa till glädje och njutning. Han beslutade sig för att äta och dricka allt men inte alltid. Genom att undvika vitt bröd, socker, smör och ost samt motionera kan han fortfarande unna sig allt som är gott i livet. ”Man behöver inte avstå från dem helt, men undvika dem.”
 
Recepten i boken är inte någon hälsokost utan vanlig mat. Erik är själv inte särskilt förtjust i rårivna morötter eller så kallade hälsokosttallrikar. Han är heller inte beredd att ge upp kolhydrater a lá Montignac, utan vill även i fortsättningen kunna äta potatis och gnocchi.
 
Viktigt att njuta och unna sig
För Erik Lallerstedt finns det tre saker som är viktigare än andra skratt, vin och olivolja. ”Om man inte tillåter sig själv att fortfarande njuta av mat håller inte en diet i längden” är hans filosofi.
 
Under veckan äter han oftast sallad till lunch och kött eller fisk med grönsallad eller tomatsallad till middag. På lördagarna blir det trerätters och på söndagarna unnar han sig champagne, gammeldansk, vatten och vin.
 
Erik Lallerstedts bästa råd:
1. Det viktigaste är att bestämma sig.
2. När man väl bestämt sig börjar man direkt.
3. Låt det ta tid och ha ett realistiskt mål.
4. Sätt inte upp några förbud. Du bestämmer själv vad du vill äta. Du kan äta allt, men inte alltid. Var lite smartare och försiktigare med smör, bröd, ost och socker.
5. Daglig motion kräver disciplin. Men har du väl börjat är det svårt att sluta.
6. Glöm inte bort att ha roligt. Det är en skyldighet!
7. Kan jag, som lever så nära mat, så kan alla.
8. Lev som du brukar. Bara lite smartare.
 
Kommentar
I boken skriver Lallerstedt att han visste att han inte skulle börja banta men vissa dagar tycker jag att det är precis vad han gör. Han byter också ut lunchen på söndagar mot en apelsin för att kunna dricka alkohol i stället!
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel