Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/22/2013

Nyupptäckt fettcell viktig för viktminskning

Bruna fettceller spelar en nyckelroll i utvecklandet av fetma och diabetes. Ny svensk forskning visar att vi har två sorters bruna fettceller, jämfört med en sort som man tidigare trott.
 
Nyupptäckt fettcell viktig för viktminskning
Skillnaden mellan vita och bruna fettceller är att vita fettceller lagrar kroppens överskottsenergi i form av fett medan bruna fettceller kan förbränna energi och omvandla den till värme.
 
Studien som Göteborgsforskarna nu publicerar visar för första gången att människan har minst två olika sorters bruna fett celler.
 
– Vi vet redan idag att de av oss som har mer brun fettväv har mindre risk att utveckla typ 2 diabetes. Med de nya resultaten skulle vi på sikt kunna utveckla metoder för att stimulera den bruna fettväven, så att en del av den överskottsenergi vi har i form fettväv kan förvandlas till värme. En sådan behandling skulle både förebygga fetma och minska risken att insjukna i fetmarelaterade sjukdomar som till exempel typ 2-diabetes, säger Sven Enerbäck.
 
Den nya upptäckten hoppas kunna bidra till framtida läkemedel som utnyttjar de bruna fettcellernas förmåga att förbruka kalorier.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel