Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/24/2013

Överviktiga motiveras av röntgenbilder

Patienter som får se sin fetma på bilder tagna med datortomografi kan få en ökad motivation till att förändra sin livsstil. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin.
 
Överviktiga motiveras av röntgenbilder
Traditionellt sett används röntgenbilder för att säkerställa en korrekt diagnos och för att vägleda till rätt behandling av patienten. En ny studie visar att röntgenbilder också är effektiva för att förklara, informera och utbilda patienter om sin sjukdom.
 
I studien fick sju kvinnor och fem män som behandlades för sin fetma se röntgenbilder som visade ett tvärsnitt av den egna buken, och tillsammans med undersökande röntgensjuksköterska studera fettvävnadens fördelning i kroppen.
 
Resultaten visar att bildundervisningen gjorde de medverkande mer motiverade att förändra sin livsstil.
 
–Vi ville undersöka hur patienter själva upplevde det att få sin fetmasjukdom förklarad och få information om den individuella risken för fetmans följdsjukdomar med hjälp av sina egna röntgenbilder, säger forskaren Eva Bergelin vid Sahlgrenska akademin som lett studien:
 
Forskarna såg att bildundervisningen berörde patienterna och ökade deras motivation till förändring. Patienterna var positiva till metoden, de blev nyfikna och kunskapen om den egna sjukdomen ökade.
 
Slutsatsen är att röntgenbilder kan vara ett bra pedagogiskt verktyg både för att förmedla unik personcentrerad information till varje enskild patient och för att öka patientens förståelse och medvetenhet om sin sjukdom.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel