Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/29/2013

Var fjärde har för få tarmbakterier

Normalt så har vi biljoner med bakterier som finns i våra tarmar. Om vi skulle väga dom så väger de ungefär 1,5 kg. En ny studie visar att var fjärde person har upp till 40 procent färre tarmbakterier än det normala.
 
Var fjärde har för få tarmbakterier
Under de senaste fem åren har forskare från Europa och Kina använt avancerad DNA-analys och bioinformation för att kartlägga mänskliga tarmbakterier.
 
I studien ingick 292 danskar. Forskarna undersökte de genetiska tarmbakterierna och fann att ungefär en fjärdedel har upp till 40 procent mindre tarmbakterier än genomsnittet. Dessutom har de mindre bakteriell mångfald och fler bakterier som orsakar inflammation i kroppen.
 
Tarmbakterierna är viktiga för hälsan
Forskarna jämför den mänskliga tarmen och dess bakterier med en tropisk regnskog. De menar att vi behöver så mycket mångfald som möjligt. Vid mindre mångfald ökar risken för sjukdomar och ett sämre immunförsvar.
 
Tarmbakterierna producerar livsviktiga vitaminer, stärker immunförsvaret och kommunicerar med nervceller och hormonproducerande celler i tarmsystemet. Dessutom producerar de en mängd bioaktiva ämnen som tränger in i blodomloppet och påverkar oss på många sätt.
 
Studien visar även att människor som har få och mindre varierande tarmbakterier är mer överviktiga än resten. De har en övervikt av bakterier, som kan orsaka mild inflammation i mag-tarmkanalen och resten av kroppen. Kronisk inflammation påverkar metabolismen och ökar risken för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
 
Forskarna kan inte förklara varför vissa människor har färre tarmbakterier, men man tror att kost, genetik, exponering för antimikrobiella medel under barndomen och kemikalier i form av konserveringsmedel och desinfektionsmedel påverkar tarmfloran.
 
En annan studie visar att man på sex veckor med en fettsnål diet kunde få en grupp överviktiga att öka tillväxten av tarmbakterier, både i mängd och mångfald. Det betyder att vi kan reparera en del av skadorna i tarmen genom att ändra våra matvanor.
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel