Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/3/2013

Tjocka barn riskerar diabetes

Bland tjocka barn i Sverige så har vart sjätte barn ett förstadium till diabetes. Det visar en ny studie från Karolinska institutet.
 
Ett förhöjt fastesocker är ett förstadium till diabetes hos vuxna och även associerat till hjärt- och kärlsjukdom, cancer samt generell dödlighet hos vuxna.
 
Riskerna med förhöjt fastesocker hos barn är däremot betydligt sämre kartlagda. Den nya studien visar att risken för förhöjt fastesocker är hög bland barn i Sverige med fetma. Mer än vart sjätte barn med fetma hade förhöjt fastesocker. Risken ökar med barnens ålder, men trots det är det relativt vanligt med förhöjt fastesocker även hos barn under tio år.
 
– Även om det är få barn med fetma som får diagnosen diabetes typ 2 i Sverige så kan man se att fetma leder till en störd ämnesomsättning redan hos små barn, säger Emilia Hagman, doktorand vid klinisk vetenskap, intervention och teknologi, Karolinska Institutet och som utfört studien tillsammans professor Claude Marcus och de tyska forskarna Thomas Reinehr och Reinhard Holl.
 
Förutom ålder påverkas risken för förhöjda blodsocker också av grad av fetma och kön. Förhöjt fastesocker är något vanligare bland pojkar. Men det verkar också påverkas av var man bor.
 
– Våra resultat visar att 17,1 procent av barnen med fetma har förhöjda fastenivåer av blodsocker i Sverige. I Tyskland var andelen barn med fetma som hade förhöjda fasteblodsocker 5,7 procent. Barn i Sverige påverkas med andra ord i betydligt större utsträckning än barn i Tyskland och löper tre gånger högre risk att ha förhöjt fasteglukos. Vad det beror på kan vi bara spekulera i, men en möjlig orsak kan vara skillnader i tidig uppfödning, något som vi ska undersöka vidare, säger Emilia Hagman.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
11/30/2013 1:47:40 AM - Jonathan
fet
Och sen har jag massevis av streck på kroppen jag har på axeln på ryggen lite på magen lite på höften och lite under armarna och på knäskålarna och jag vet inte vad detta är men alla tjocka jag sett har sånt runt magen bara är dom farliga? Går dom att få bort snälla svara jag vill att ni hjälper mig så jag kan få en ändring på mitt liv. Är det för sent för mig? Jag är jätte rädd snälla hjälp mig :(
 
11/30/2013 1:36:25 AM - Jonathan
fet
Jag lider av fetma och lathet jag är 13 år och snart 14 jag är nära 100 kilo och är väldigt rädd nu efter ha läst dessa sidor jag fick fetmagener från mamma och pappa jag är rädd för allt detta jag försöker träna och jag äter inte skräpmat längre dock har jag svårt att slita mig ifrån datorn jag hade hoppats ni kunde hjälpa mig jag darrar och vet inte vad jag ska göra och jag tror jag är nära döden eller cancer eller diabetes jag har studerat dessa saker nu jag har adhd och autism och jag tränar hårt och jag blir bara tjockare och jag hoppas ni kan hjälpa mig, jag vågar inte nånting jag låser in mig på mitt rum och ber till Gud om att jag inte vill dö så ung snälla hjälp mig jag gråter verkligen nu och jag är mobbad och om jag inte får hjälp med vikten så är jag . . Kanske död nu gråter jag och ber och jag mår jätte dåligt jag har kommit till er för svar . . .Snälla hjälp mig :(
 
Kommentera denna artikel