Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/8/2015

Fettsnål kost ger inte mer viktminskning än kolhydratsnål

Forskare har gått igenom en mängd studier för att avgöra fettintagets betydelse för viktminskning.
 
Fettsnål kost ger inte mer viktminskning än kolhydratsnål
Fettsnål kost eller inte? Vad är bästa rådet vid viktminskning?
 
Under flera år har det debatterats om det är en fettsnål eller en kolhydratsnål diet som är det bästa för att gå ner i vikt. Nu har forskare gått igenom ett hundratal randomiserade kliniska prövningar för att kunna ge ett svar på denna fråga.
 
Man kom fram till att en fettsnål diet inte var mer framgångsrik än en diet med högre fetthalt för att gå ner i vikt och behålla viktminskningen under mer än ett år.
 
Som underlag för detta påstående har forskare analyserat underlag från 53 studier med mer än 68.000 deltagare. I studierna har man haft två grupper varav den ena gick på en diet med lågfettkost. Man tog inte med studier där man intagit kosttillskott eller måltidsersättningar.
 
Studierna visade att deltagarna i alla grupper endast behöll en viktminskning på cirka tre kilo under ett år eller mer. Deltagare som följde en kolhydratsnål diet gick ner ungefär ett kilo mer än de som följde en fettsnål diet. Forskarna konstaterade också att en fettsnål diet gav större viktminskning jämfört med kontrollgrupp där kontrollgruppen åt som vanligt utan att ändra sina matvanor.
 
Forskarna konstaterar att viktminskning kan genomföras med en mängd olika metoder. Det gäller att hitta den som passar en bäst och hålla sig till den.
 
 
Källa: Brigham and Women Hospital (BWH) och Harvard TH Chan School of Public Health (HSPH)
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel