Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/5/2015

Din biologiska ålder kan avslöjas genom blodprov

Forskning från Uppsala universitet visar att ett vanligt blodprov kan visa din biologiska ålder, alltså hur gammal din kropp egentligen är.
 
Din biologiska ålder kan avslöjas genom blodprov
När vi åldras förändras kroppen och våra olika organ. Livsstilsfaktorer som rökning eller stress påverkar de molekylära processerna och därmed också hur snabbt vi åldras.
 
Nu har forskare vid Uppsala universitet hittat att man genom ett vanligt blodprov kan se hur livsstilen påverkar kroppens ålder. I en studie har de analyserat ett antal proteiner i blodprov från 1000 personer.
 
– Genom att analysera proteiner i blodprov kan man beräkna en individs ålder, vikt, längd och höftomkrets. Proteinprofilen påverkas av ett antal livsstilsval där vissa faktorer påskyndar kroppens biologiska åldrande, medan andra motverkar det, säger Ulf Gyllensten, en av forskarna bakom studien.
 
– Till exempel rökning och läsk ökar den biologiska åldern med upp till 6 år, medan att äta fet fisk, dricka måttliga mängder kaffe och motionera motverkar åldrandet i samma utsträckning, fortsätter Ulf Gyllensten.
 
Att ha kunskap om en individs biologiska ålder och följa förändringar av den under till exempel en medicinsk behandling eller livsstilsförändring, kan göra det lättare för läkare att motivera en patient till att fullfölja behandlingen eller att hålla fast vid den nya livsstilen.
 
Det går också att analysera proteinprofilen i torkade blodfläckar, vilket öppnar helt nya möjligheter använda sig av proteinprofilen inom kriminaltekniska utredningar för att skapa en “fantombild” med grundläggande kroppsdrag hos en gärningsman, utifrån ett biologiskt prov på en brottsplats.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel