Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/6/2016

Fibrer kan göra att du lever frisk längre

En ny studie visar att personer som äter fiber har mindre risk för sjukdomar senare i livet jämfört med dom som inte äter en fiberrik kost.
 
Fibrer kan göra att du lever frisk längre
Med hjälp av data från en australiensiskt populationsstudie "Blue Mountains Eye Study" kan forskare konstatera att fibrer hjälper oss att vara vitala längre.
 
I populationsstudien ingick mer än 1600 personer som var 50 år eller äldre. Forskarna undersökte sambandet mellan deras sjukdomar och riskfaktorer samt förhållandet mellan kolhydrater och näring.
 
De kom fram till att av alla faktorer som de undersökte, till exempel kolhydratintag, totalt fiberintag, glykemiskt index, glykemisk belastning och sockerintag, så var fiber den enskilt avgörande orsaken till vad forskarna kallar framgångsrikt åldrande.
 
Framgångsrikt åldrande definieras som avsaknad av funktionshinder, depressiva symtom, kognitiv nedsättning, luftvägssymtom och kroniska sjukdomar, inklusive cancer, kranskärlssjukdom och stroke.
 
De som hade det högsta intaget av fiber hade närmare 80 procent större sannolikhet att leva ett långt och hälsosamt liv under kommande 10-årsperiod. De hade därmed mycket lägre risk att drabbas av högt blodtryck, diabetes, demens, depression eller funktionshinder.
 
Fibrer finns i grönsaker, frukt, bär, fullkorn och baljväxter.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel