Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/14/2017

Kalorirestriktion kan bromsa åldrandet

Åldrande sker på cellnivå och nu har forskare sett att mindre mat kan bromsa denna cellulära process.
 
Kalorirestriktion kan bromsa åldrandet
En ny studie, utförd på möss, visar att genom att äta mindre kalorier än normalt så saktar kroppens ribosomer ner åldrandeprocessen.
 
Mössen delades slumpmässigt in i två grupper. Den ena gruppen fick obegränsad tillgång till mat medan den andra gruppen fick restriktioner kring mängden mat. De fick 35 procent färre kalorier än normalt. Kosten innehöll trots kaloribegränsning fortfarande alla livsnödvändiga näringsämnen.
 
Forskarna kom fram till att utöver att ribosomerna saktade ner åldrandeprocessen så fick de mer tid att reparera sig själva vid kalorirestriktion. Ribosomer använder 10-20 procent av cellens totala energi för att bygga de proteiner som är nödvändiga för att en cell ska fungera. När ribosomen hinner reparera sig själv kan de fortsätta producera högkvalitativt protein under en längre tid än de annars kan. På så sätt säkerställs en hög kvalitet i cellerna som leder till minskad risk för sjukdomar och för tidigt åldrande.
 
- De kaloribegränsade mössen är mer energiska och har färre sjukdomar. De inte bara lever längre, utan de är yngre längre också, säger forskaren John Price.
 
- När du begränsa kaloriförbrukningen syns det nästan en linjär ökning av livslängden. Vi drog slutsatsen att kaloribegränsningen orsakar verkliga biokemiska förändringar som bromsar graden av åldrande, fortsätter han.
 
Källa: Brigham Young University
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel