Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/19/2017

Vegetariskt bäst om du vill gå ner i vikt

En ny studie visar att vegetarisk kost är mer effektivt för viktminskning än diabeteskost.
 
Vegetariskt bäst om du vill gå ner i vikt
I den aktuella studien kom man också fram till att deltagarna förbättrade sin förbränning genom en minskning av muskelfett.
 
- Genom en minskning av muskelfett förbättras glukos- och lipidmetabolismen, så denna upptäckt är särskilt viktig för personer med metaboliskt syndrom och typ 2-diabetes, säger Dr. Hana Kahleová, chef för klinisk forskning vid Physicians Committee for Responsible Medicine i Washington DC.
 
75 personer med typ 2-diabetes indelades slumpmässigt i två grupper. Den ena fick äta vegetarisk kost medan den andra gruppen fick konventionell diabeteskost.
 
Gruppen som åt vegetariskt åt grönsaker, spannmål, baljväxter, frukt, nötter och max en portion animalier i form av mager yoghurt per dag. Den konventionella diabetiska kosten följde de officiella rekommendationerna från European Association for the Study of Diabetes (EASD). Båda dieterna begränsades med 500 kcal per dag och person.
 
Den vegetariska kosten visade sig vara nästan dubbelt så effektiv på att minska kroppsvikten, vilket resulterade i en genomsnittlig viktminskning på 6,2 kg jämfört med 3,2 kg för den konventionella diabeteskosten.
 
Genom magnetisk resonansavbildning studerade forskarna deltagarnas fettvävnad och hur den påverkats genom dieterna. De kom fram till att båda dieterna orsakade en liknande minskning av underhudsfett. Subfasciellt fett reducerades dock endast som svar på den vegetariska kosten och intramuskulärt fett reducerades kraftigt av den vegetariska kosten.
 
Detta är viktigt eftersom ökat subfasciellt fett hos patienter med typ 2-diabetes har associerats med insulinresistens. Genom att den minskar kan det ha en positiv effekt på glukosmetabolism. Dessutom kan minskning av intramuskulärt fett bidra till att förbättra muskelstyrka och rörligheten, särskilt hos äldre personer med diabetes.
 
- Vegetarisk kost har visat sig vara mest effektiv för viktminskning. Vi visade också att en vegetarisk kost är mycket effektivare när det gäller att minska muskelfett och därigenom förbättra ämnesomsättningen. Det här är viktigt för personer som försöker att gå ner i vikt, inklusive de som lider av metaboliskt syndrom och/eller typ 2-diabetes. Men det är också relevant för alla som tar sin vikthantering på allvar och vill vara luta och hälsosamma, säger Dr Kahleová.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel