Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/16/2005
Uppdaterad: 4/4/2008

Tandborsttips för föräldrar med små barn

Vill inte! Kan själv! Ja, alla som är småbarnsföräldrar kan nog intyga att tandborstning inte alltid är så enkelt. Här kommer tips för en lekfullare tandborstning.
 
Tvinga inte ditt barn, då finns det risk att tandborstningen blir negativ. Men lite fantasi, lek och bus brukar det gå bra att få borsta tänderna på alla barn. Prova till exempel att leta efter roliga saker i munnen. Titta i spegeln! Åh vad fint!
 
Fler tips
 
Hurra och klappa händerna. Små barn älskar att klappa händerna. Avsluta tandborstningsceremonin med att titta hur rent och fint det blev, hurra och applådera.
 
Känn med tungan. Åh, vad rent och fint det känns! Låt ditt barn känna efter med tungan.
 
Låt barnet börja med att borsta dina tänder. Titta i spegeln tillsammans och visa hur rent och fint det blir. Prata om varför det är så viktigt att borsta tänderna.
 
Aaaaa, eeeee, iiiiii, yyyyy, mjaaaauu. Hitta på ljud som passar ihop med tandborstning. Låt ditt barn härma dig. För varje ljud kommer du åt att borsta på olika ställen i munnen.
 
Bus och tok. Det är kul när vuxna gör fel. Då får ju barnet visa vad de kan. Sätt tandkrämen på skaftet av tandborsten eller på nästippen, eller borsta dina stängda läppar lite lätt.
 
Sjung eller berätta en saga. Vi ska borsta runt i ring… Det var en gång en liten ekorre (tandborsten) som skulle ha kalas. Först ville han städa och göra fint i sitt bo högt uppe i trädet. Längst in låg det en massa gamla nötter och annat skräp. Ekorren sopade fram och tillbaka, runt, runt. Sist putsade han fönstren… Och då såg han att vännerna var på väg…
 
Gå på skattjakt. Leta efter roliga saker i munnen. Där, under sanden verkar det gömma sig nåt… oj, vilken vacker vit pärla! Undra om det finns flera pärlor..?
 
Ge tänderna namn. Liiiisabet, Eeeemil, Lilla Laaaban och Stora gubbeeen… Nu är det min tur säger Liiisabet…
 
Folktandvården i Stockholms län
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel